„Am văzut că sunteți în continuare preocupați de cât de mult se împrumută România. Nu am văzut însă această preocupare atunci când ați fost la guvernare și ați contractat cel mai mare împrumut pe care l-a făcut România după 1989: 20 de miliarde de euro. Cum a fost atunci? A fost stabilitate? Serios, acum, de ce deschideți acest subiect al îndatorării României? Chiar nu vă avantajează! Când ați fost la guvernare ați triplat nivelul de îndatorare al României, de la 12,4% din PIB, la 36,9% din PIB”, a spus Dăncilă, în plen.
Ea a precizat că guvernarea PSD a scăzut gradul de îndatorare, de la 37,3% lăsat de guvernul tehnocrat, la 35% în septembrie 2018.
„Nu vă mai uitați doar la valoarea împrumuturilor. Uitați-vă și la creșterea PIB, câte 20 de miliarde de euro în fiecare an al guvernării noastre. Vă recomand să nu mai intrați în subiecte care vă dezavantajează. Dacă tot aveți acest instrument democratic al moțiunii de cenzură, tratați-l cu seriozitate. Făceți-vă mai bine temele! Uitați-vă pe datele Eurostat! România are a patra cea mai mică datorie dintre țările Uniunii Europene”, a spus ea.
Viorica Dăncilă a răspuns şi criticilor legate de majorările de pensii și salarii.
„La moțiunea trecută ne-ați acuzat că mărim iresponsabil veniturile românilor, acum ne spuneți că le mărim doar pe hârtie. Ce să înțelegem? E prea mult sau prea puțin? Eu nu știu la ce date vă uitați când spuneți că ceea ce s-a majorat a fost anulat de inflație. Dumneavoastră nu vă uitați la datele periodice de la INS? Dacă nu le aveți, vi le trimit eu. Acolo scrie că doar în cele 10 luni ale mandatului meu, puterea de cumpărare a crescut cu aproape 8%. Asta înseamnă că majorările de pensii și salarii au fost cu 8 puncte peste rata inflației. Asta înseamnă că în mod real românii au mai mulți bani în buzunare și pot cumpăra mai multe lucruri decât anul trecut”, mai spus Dăncilă.
Potrivit lui Dăncilă, Opoziţia insistă obsesiv pe ideea că nu sunt bani pentru plata pensiilor și salariilor.
„Reluați ideea că vrem să creștem prea mult pensiile de la 6% din PIB în 2018 la 11% din PIB în 2022. Iarăși ne spuneți că noi creștem din pix salariile – că le creștem fără nicio logică economică. Eu chiar nu vă înțeleg! V-ați propus deja să pierdeți alegerile viitoare? Transmiteți două mesaje negative românilor despre dumneavoastră. Unul e că în opinia dvs. salariile și pensiile au crescut prea mult, deci dacă ar fi să veniți la guvernare dvs. ați opri creșterilor de venituri pe care noi le-am prevăzut pentru anii următori, conform Legii salarizării unitare și Legii pensiilor. Al doilea mesaj negativ e că atunci cand susțineți că nu mai sunt bani de pensii și salarii, le spuneți românilor că dacă ar fi să veniți dvs. la guvernare ați tăia din nou pensiile și salariile, astfel încât să se încadreze în veniturile despre care spuneți că sunt insuficiente”, a spus premierul.
Dăncilă a arătat că partidele din Opoziţie se pun „într-o postură dezavantajoasă”.
„Practic, le spuneți românilor că alternativa dvs. de guvernare este de opri majorările de venituri pe care noi le-am programat în anii următori și chiar de a tăia pensiile și salariile ca să vă încadrați în buget. Date fiind aceste lucruri, eu sunt convinsă că cei mai mulți români care ne privesc acum își doresc să NU treacă moțiunea, pentru că perspectva pe care le-o propuneți dacă ați veni la guvernare îi îngrozește, mai ales că au mai trecut odată prin tăierile de venituri pe care le-ați făcut dvs”, a mai spus ea.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!