„Ieri a avut loc o nouă şedinţă a Comitetului pentru Centenar şi vreau să subliniez faptul că lucrurile merg într-un ritm alert şi că se încearcă să se recupereze timpul pierdut. Dacă în şedinţa anterioară am discutat despre proiecte la nivel naţional şi la nivel internaţional, în şedinţa de ieri am discutat despre proiectele la nivel regional şi local. Au fost evaluate peste 300 de proiecte, dintre care 99 sunt eligibile, şi, de asemenea, am discutat despre situaţia monumentelor de la Alba-Iulia şi de la Arad. În următoarea şedinţă vom aduce în discuţie o altă serie de proiecte”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Totodată, premierul a amintit că luni s-a desfăşurat şi o reuniune a Comisiei pentru adoptarea monedei euro.
„S-a trecut la discuţii tehnice. Reuniunea de ieri a fost condusă de preşedintele Academiei Române, domnul academician Pop”, a precizat Dăncilă.
Sărbătoarea iilor din Cezieni primește 570.000 de lei pentru Centenarul Marii Uniri, după ce Comitetul interministerial din Guvern a aprobat primele 99 de proiecte cu finanțare din bani publici. Festivalul organizat în satul din județul Olt primește astfel cea mai mare finanțare. Proiectele pentru Centenar implică realizarea unor monumente, albume foto, organizarea de evenimente cu caracter folcloric și de conferințe.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercurea trecută, decretul pentru promulgarea Legii privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri, la aproape un an de la adoptarea, pentru prima dată, în Parlament. Șeful statului a retrimis proiectul Parlamentului, în luna octombrie, pentru căpParlamentarii au greșit datele istorice, în titlul legii.
Ulterior, șeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi, solicitare care a fost aprobată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
”Față de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, considerăm că indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acuratețe faptelor de arme și sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări științifice, monumente, memoriale și inscripții, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919′, se preciza în cererea de reexaminare a președintelui România.
Citește și: Nevasta unui turc a dat statului român o gaură de 43.000.000 de euro. Femeia conducea o rețea de evazioniști care făcea afaceri cu haine aduse din Turcia