Dăncilă a afimat, la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de guvernul condus de Dacian Cioloş, fiind o decizie ”neinspirată”.
„După cum ştiţi această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment”, a spus aceasta.
Şefa Executivului a anunţat că se va întâlni miercuri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a analiza efectele aacestei legi.
„Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a revenit, marţi, cu explicaţii privind proiectul de lege privind recursul compensatoriu.
El spune că Ministerul Justiţiei nu a fost de acord cu modificările propuse la Legea recursului compensatoriu şi s-a exprimat în sensul că acest act normativ este neconstituţional, în momentul în care legea a fost atacată la CCR.
Legea recursului compensatoriu prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane – în special acestea referindu-se la spațiul din penitenciar – beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. În proiectul iniţial al Guvernului se prevedea o reducere de doar 3 zile, dar modificarea la 6 zile s-a produs în Camera Deputaţilor, for decizional.
Deputatul PSD Florin Iordache, care a fost ministru al Justiţiei în perioada în care Guvernul, pe atunci condus de Sorin Grindeanu, a adoptat şi trimis în Parlament proiectul de lege privind recursul compensatoriu, s-a declarat nemulţumit de atitudinea lui Tudorel Toader, în acest scandal.
El a declarat pentru LIBERTATEA că nu înţelege poziţia ministrului, pe acest subiect, pentru că proiectul este al Guvernului.