„Incendierile sunt acte profund ofensatoare și nesăbuite, comise de un număr limitat de indivizi. Acești câțiva indivizi nu reprezintă valorile pe care este clădită societatea daneză”, a transmis Rasmussen.

Danemarca și Suedia s-au aflat în ultimele săptămâni în centrul atenției internaționale în urma protestelor față de islam în care Coranul, cartea sfântă a musulmanilor, a fost deteriorat sau incendiat, gesturi care au ofensat musulmanii din întreaga lume și au dus la proteste, în unele cazuri violente, în statele arabe.

„Guvernul danez va explora, prin urmare, posibilitatea de a interveni în situații speciale în care, de exemplu, alte țări, culturi și religii sunt insultate și în care acest lucru ar putea avea consecințe negative semnificative pentru Danemarca, nu în ultimul rând în ceea ce privește securitatea”, a spus Lars Lokke Rasmussen.

El a adăugat că orice măsură va fi luată „trebuie, desigur, să fie făcută în cadrul libertății de exprimare protejate constituțional și într-o manieră care să nu schimbe faptul că libertatea de exprimare în Danemarca are un domeniu de aplicare foarte larg”.

Autoritățile din Danemarca și Suedia au argumentat, până în prezent, că nu pot interzice protestele în care se incendiază Coranul întrucât astfel de manifestații sunt protejate de libertatea de exprimare.

Pe 24 iulie, doi protestatari care fac parte dintr-un grup care se autointitulează „Patrioții danezi” au dat foc cărții sfintei a islamului în fața Ambasadei Irakului din Copenhaga. A doua zi, un alt membru al grupării a incendiat Coranul în fața Ambasadei Egiptului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News