Danemarca este țara UE cu cea mai eficientă campanie de vaccinare, judecând după datele publice disponibile până la acest moment, la aproximativ trei săptămâni de la prima doză de vaccin efectuată în Uniunea Europeană.

Statul nordic a vaccinat cu prima doză peste 2% din populație.

Numărul de doze administrate în statele UE, raportat la suta de locuitori

Într-un top al statelor UE pe baza numărului de doze administrate, raportat la suta de locuitori, pe locul doi se află Italia și pe trei Slovenia, potrivit datelor oficiale compilate de site-ul Our world in data, realizat de cercetători de la Oxford.

Pe ultimele locuri se află Malta, Olanda și Bulgaria, în vreme ce România ocupă locul 13, cu 0,8 doze administrate la suta de locuitori.

Autoritățile din sănătate se așteaptă ca grupurile prioritare – cadrele medicale și persoanele vârstnice – să fie vaccinate până în aprilie. Vaccinarea restului populației va începe din acea lună.

„Am reușit o campanie foarte rapidă și eficientă de vaccinare”, a declarat șeful Autorității pentru Sănătate, Soren Brostrom.

El a observat că vaccinurile au fost administrate în toate căminele pentru vârstnici din țară la scurt timp după începerea campaniei.

Care sunt însă motivele pentru care Danemarca a reușit să deruleze o campanie atât de rapidă? Bloomberg a identificat patru argumente.

Încrederea instituțională

Când explică de ce cetățenii sunt dispuși să plătească unul dintre cele mai mari impozite pe venit din lume, politicienilor locali le place să indice faptul că Danemarca este o societate bazată pe încredere.

Acest lucru se aplică și în cazul științei.

Un studiu recent al Fundației Carlsberg a aflat că 79% dintre danezi sunt dispuși să se vaccineze. O cifră mare, comparativ cu cele din alte țări.

În Italia, 54% dintre cetățeni sunt dispuși să se vaccineze, în Suedia, doar 50%. În România, potrivit unui sondaj IRES dat publicității pe 28 decembrie, 33% dintre cetățeni s-au arătat dispuși să se vaccineze.

„Populația Danemarcei susține puternic efortul de vaccinare, iar încrederea cetățenilor în autoritățile sanitare și dorința lor de a se vaccina sunt la cele mai înalte cote din Europa”, a subliniat chiar Soren Brostrom.

„Acest lucru ne-a oferit un avantaj încă din debutul campaniei”, a spus oficialul.

Experiență digitală

Danemarca este una dintre țările cele mai adaptate la era digitală.

Danezii folosesc foarte puțin banii numerar și sunt deja obișnuiți să comunice cu autoritățile prin internet sau prin aplicațiile de pe telefoanele mobile.

Un număr personal de identificare, cunoscut drept CPR, conectează fiecare cetățean cu un registru național centralizat, în vreme ce o aplicație de mesagerie electronică facilitează comunicarea dintre autorități și cetățeni.

O bază de date centralizată îi ajută pe oficiali să facă rapid harta priorităților la vaccinare.

„Nivelul nostru de informare cu privire la populație este foarte înalt, datorită CPR, așa că este ușor să identificăm cine și în ce categorie intră”, explică Allan Randrup Thomsen, profesor de virusologie la Universitatea din Copenhaga.

Comunicare clară

O infrastructură digitală eficientă ajută la informarea corectă a populației, dar o campanie de comunicare clară trebuie totuși făcută.

Șefa guvernului, Mette Frederiksen, și miniștrii săi s-au grăbit să închidă economia în primele faze ale pandemiei și au păstrat o consistență a mesajului până acum.

Spre deosebire de alte țări, guvernul a fost rareori criticat pentru că nu a luat la timp măsuri de combatere a virusului.

Thomsen spune că „autoritățile au fost foarte explicite în mesajele lor”. „Când există un plan bine gândit, oamenii sunt mai dispuși să își ofere încrederea în sistem”, explică el.

Birocrație eficientă

Statul social danez, cu educația și serviciile de sănătate gratuite, este considerat unul dintre cele mai bune din lume, acesta fiind și cazul vecinilor nordici.

Dar spre deosebire de Suedia sau Finlanda, unde campania de vaccinare se bazează pe autoritățile sanitare locale, Danemarca are un proces centralizat.

Asta înseamnă că dozele sunt distribuite eficient, iar statisticile vaccinării sunt raportate mai rapid decât oriunde în regiunea nordică a Europei.

„Avem o colaborare foarte bună cu regiunile, cu municipalitățile și cu medicii generaliști în privința planificării practice a campaniei de imunizare”, spune Brostrom.

Toate agențiile, inclusiv poliția și forțele armate, au fost de asemenea implicate, așa că „toată lumea știe care sunt planurile și cum să le implementeze”, mai explică acesta.

Cu un pas înaintea celorlalte state UE

Dincolo de abilitățile autorităților, de calitatea infrastructurii și de încrederea societății, Danemarca a mai arătat în ultimele săptămâni că poate lua decizii rapide pentru a maximiza resursele pe care le are la dispoziție.

Potrivit site-ului de știri Thelocal.dk, cadrele medicale daneze reușeau să extragă din fiecare flacon de vaccin Pfizer/BioNTech una sau două doze suplimentare, folosind o seringă specială, încă din decembrie.

„În multe cazuri, putem extrage șapte doze dintr-un flacon. Adică cu aproape 40% mai mult decât cele cinci doze la care ne așteptam inițial”, a anunțat luna trecută Jonas Egebart, director medical adjunct la Spitalul North Zealand, din Danemarca.

Prin comparație, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat extragerea a șase doze din flaconul vaccinului Pfizer abia pe 8 ianuarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News