Danemarca a decis miercuri să abandoneze definitiv vaccinarea cu AstraZeneca. Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză, potrivit autorităţilor.

Decizia a fost luată din cauza cazurilor de cheaguri de sânge apărute în rândul unor persoane vaccinate, a precizat agenția de sănătate publică a statului nordic.

Søren Brostrøm, directorul acestei agenții, a declarat că, în ciuda recomandării Organizației Mondiale a Sănătății, care a susținut folosirea AstraZeneca, Copenhaga a decis să continue campania de imunizare fără acest ser.

„Per total, trebuie să spunem că rezultatele arată că există un efect advers real și serios al vaccinului AstraZeneca. Pe baza unei analize generale, am decis prin urmare să continuăm programul de imunizare pentru toate grupele de vârstă fără acest vaccin”, a spus el.

Măsura nu va fi una fără efect. Renunţarea la vaccin înseamnă o prelungire cu trei săptămâni a programului danez de imunizare, care prevede vaccinarea tuturor celor de peste 16 ani până în luna iulie.

O decizie așteptată

Oficialii de la Copenhaga suspendaseră în luna martie vaccinările cu acest ser după semnalarea a două cazuri de tromboză, unul dintre ele fatal.

Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a admis legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge, dar a susținut că beneficiile serului depășesc riscurile.

Totuși, Danemarca a rămas una dintre puținele țări, care, alături de Norvegia, nu a reluat imunizarea cu AstraZeneca, preferând să analizeze în continuare riscurile.

Între timp, majoritatea țărilor care, asemenea Danemarcei, suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca, au decis să reia campaniile.

Unele state, printre care Germania sau Olanda, au preferat să impună restricții de vârstă, rezervând acest vaccin doar persoanelor vârstnice.

România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca pentru toată grupele de vârstă.

Africa de Sud a renunţat la ser în februarie, întrucât eficacitatea sa este pusă la îndoială în combaterea tulpinii apărute în această ţară.

SUA, ca şi Elveţia, nu au autorizat încă vaccinul AstraZeneca, iar Venezuela a refuzat să facă acest lucru, invocând efectele sale secundare.

UE compensează cu Pfizer

Problemelor legate de efectele adverse ale AstraZeneca li s-au adăugat, de ieri, cele similare ale vaccinului Johnson & Johnson.

SUA au suspendat vaccinarea cu acest ser, iar compania a decis să sisteze, momentan, livrările către UE, până la analizarea cazurilor de cheaguri de sânge apărute printre persoanele vaccinate.

În compensație Comisia Europeană a anunțat miercuri că a negociat cu Pfizer 50 de milioane de doze suplimentare pentru al doilea trimestru al anului.

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a subliniat că numărul total de doze Pfizer ce vor fi distribuite către statele membre în al doilea trimestru al anului va ajunge astfel la 250 de milioane.

„Asta va ajuta în mod substanțial la consolidarea campaniilor de vaccinare. Vreau să mulțumesc BioNTech-Pfizer. S-a dovedit a fi un partener de încredere. A respectat angajamentele și a răspuns nevoilor noastre”, a spus șefa Comisiei UE, citată de Euronews.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News