Cunoscută pentru politicile tot mai dure în materie de imigraţie în ultimul deceniu, Danemarca a adoptat în 2021 o lege care autorizează transferul refugiaţilor ajunşi pe teritoriul danez în centre de azil dintr-o ţară parteneră.
În acel moment, Copenhaga, care a fost condamnată de apărătorii drepturilor omului, de ONU şi Comisia Europeană pentru plan, mai trebuia să găsească un astfel de stat partener.
„Dialogul nostru cu guvernul rwandez include un mecanism pentru transferul solicitanţilor de azil”, a afirmat ministrul imigraţiei, Mattias Tesfaye, într-o declaraţie prin e-mail către Reuters.
Potrivit acestuia, acordul ar avea ca scop să „asigure o abordare mai demnă decât reţeaua infracţională de traficanţi de persoane care caracterizează migraţia prin Mediterana astăzi”.
Danemarca nu a încheiat deocamdată un acord cu Rwanda, dar joi viitoare parlamentul urmează să se reunească pe acest subiect, a precizat ministrul Mattias Tesfaye.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat că plănuieşte relocarea a mii de solicitanţi de azil în Rwanda. În acest sens, a fost semnat un acord menit, potrivit Londrei, să anihileze reţelele de trafic de persoane şi să stopeze fluxul de migranţi.
Rwanda este o țară mică fără ieșire la mare, cu 26.338 km pătrați și 13,5 milioane de oameni. Potrivit datelor din septembrie 2021, națiunea găzduiește 127.163 de refugiați și solicitanți de azil. Țara este o destinație controversată din cauza istoricului său în domeniul drepturilor omului.