Deocamdată, susțin nordicii, nici un studiu nu a demonstrat clar beneficiile purtării măștilor și, în plus, cererea mare a acestora ar îngreuna sarcina autorităților sanitare să le livreze acolo unde este cea mai mare nevoie, în spitale.
“Autoritatea daneză pentru sănătate nu recomandă persoanelor sănătoase care se deplasează în public să poarte măști pentru față. Aceasta pentru că nu este sigur că purtarea lor are un efect asupra răspândirii infecției, dar și pentru că trebuie să ne asigurăm că acestea nu vor lipsi acolo unde sunt cele mai importante, în sectorul medical și al îngrijirilor”, este mesajul transmis pe site-ul respectivei instituții.
Henning Bundgaard, profesor de cardiologie la Universitatea Copenhaga, care efectuează un studiu privind eficacitatea măștilor de față, a declarat pentru The Local că el crede că ar fi corect ca Danemarca să acționeze cu prudență în stabilirea unor măsuri: “Nimeni nu are documente care să dovedească faptul că în afara spitalelor măștile ar avea vreun efect. Și cred că este rațional să oferim această informație înainte de a le cere oamenii să poarte măști”.
“Măștile îngreunează munca și pot oferi un fals sentiment de siguranță”
Bundgaard a venit și cu o serie de argumente, care ar explica dezavantajele purtării măștilor: “Această măsură ar veni cu un preț: oamenii trebuie să plătească măștile, acestea sunt incomod de purtat, dialogul este dificil între oamenii care nu-și văd fața, iar celor care au munci grele, fizice, le-ar fi greu să respire. În plus, nici nu știm cât putem să purtăm o mască pentru a fi eficientă”.
Cardiologul danez a adăugat că poate cea mai mare problemă este că măștile ar putea să creeze un fals sentiment de securitate: “Dacă vă simțiți în siguranță, s-ar putea să vă schimbați comportamentul, poate vă apropiați de oameni și poate nu vă spălați mâinile atât de des. Astfel, ceea ce ar părea o rezolvare, ar putea deveni, de fapt, un factor de înrăutățire a situației”.
El a mai spus că nu crede că problema măștilor de față este atât de urgentă încât guvernul Danemarcei sau autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să le solicite fără dovezi privind eficacitatea acestora, precizând că studiul său nu va genera rezultate până la sfârșitul lunii iunie.