Guvernul danez a anunțat marți un plan pentru ridicarea treptată a restricțiilor, care va fi condiționat însă de situația epidemică și de ritmul campaniei de vaccinare, scrie Reuters.

Vestea a fost anunțată de șefa guvernului, Mette Frederiksen, care a observat situația dificilă a altor state europene.

„Putem deschide acum în Danemarca, ceea ce este opusul situației cu care se confruntă mulți alții”, a spus Frederiksen.

Oficialii au anunțat că plănuiesc să ridice majoritatea restricțiilor – nu toate – în momentul în care toți cetățenii de peste 50 de ani și cei vulnerabili vor fi vaccinați.

Termenul estimat pentru acest moment este finalul lunii mai.

Până atunci, libertatea fi va obținută gradual, iar în unele cazuri, doar pe baza unui pașaport de vaccinare, care va atesta că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat de COVID recent sau a făcut un test negativ în ultimele 72 de ore.

Deocamdată, în ciuda ratei mici de infectare, în Danemarca nu sunt deschise restaurantele, nici mall-urile, iar la școală merg doar unii elevi.

Rezultatul politicii precaute a autorităților daneze a fost un număr redus de cazuri de infectare și de decese.

La o populație de aproape șase milioane, Danemarca a avut în jur de 2.400 de decese, adică 414 decese la milionul de locuitori – una dintre cele mai mici mortalități din Europa. Prin comparație, România are 1.172 de decese la milionul de locuitori.

Cuvântul de ordine: precauție

După un vârf de 4.500 de infectări zilnice atins în decembrie, Danemarca a coborât pe un platou, cu 500-600-700 de cazuri.

Însă creşterea prezenţei variantei B 1.1.7., detectată prima oară în Marea Britanie şi care reprezintă peste jumătate dintre cazurile din Danemarca, a determinat autorităţile să opteze pentru o redeschidere lentă şi prudentă, pe care şefa guvernului a considerat-o „un risc calculat”.

De la 1 martie, autoritățile au permis redeschiderea magazinelor cu suprafețe de sub 5.000 de metri pătrați și redeschiderea parțială a școlilor, dar numai în unele zone ale țării și doar cu testarea de două ori pe săptămână a elevilor.

Pe parcursul lui martie, mai mulți elevi s-au întors la școală, dar pe baza unor calcule atente. În funcție de vârstă, de anul în care se aflau și de situația epidemiologică a regiunii, elevii puteau participa la ore în exteriorul școlii, o zi pe săptămână, sau mergeau în clase în mod alternativ, o săptămână da, una nu.

Doar elevii care locuiesc pe insulițele mai izolate (cele fără pod spre peninsula Iutlanda sau spre insula Sjaelland) s-au întors la școală full-time.

„Mai multe activități înseamnă mai multe infectări și prin urmare mai multe spitalizări”, a explicat ministrul sănătății, Magnus Heunicke, la finalul lui februarie.

Impactul financiar al măsurilor a fost calculat cu atenție. Ministrul finanțelor, Nicolai Wammen, a precizat că deschiderea magazinelor ar trebui să contribuie cu peste două miliarde de coroane la economia daneză în fiecare lună.

Dar tot el a tras un semnal de alarmă. „Am văzut cum alte țări au deschis prea repede și au pierdut controlul infectărilor. E un scenariu pe care trebuie să îl evităm”, a spus Wammen.

De ce depinde calendarul ridicării restricțiilor

Lunile februarie și martie au marcat o resurgență a virusului în majoritatea țărilor europene, în frunte cu centrul Europei.

Mai multe țări, printre care România, Bulgaria sau Polonia, care apucaseră să redeschidă școlile, au început iarăși să le închidă.

Statele din centrul Europei au impus noi restricții. Germania a anunțat chiar marți un lockdown strict de Paște.

Danemarca a rămas însă pe același platou, de sub 1.000 de cazuri zilnice. Prin urmare, guvernul de la Copenhaga a anunțat tot marți un întreg calendar al ridicării restricțiilor, la fel de precaut ca până acum însă.

Potrivit Thelocal.dk, începând cu 6 aprilie, mai mulți elevi se vor întoarce la școală, unii full-time, alții doar parțial.

Se vor redeschide frizeriile, saloanele de tatuaj și cele de masaj, dar doar pentru persoanele care au un pașaport de vaccinare.

Abia pe 21 aprilie se vor deschide mallurile și doar dacă autoritățile vor considera că numărul de infectări este redus.

Tot în aprilie se redeschid și muzeele, galeriile de artă și bibliotecile, dar doar pentru cei cu pașaportul de vaccinare.

Dacă lucrurile merg bine, danezii vor putea mânca în oraș pentru prima dată anul acesta, dar doar la terasă.

Pe 6 mai se vor redeschide teatrele și cinematografele, iar restaurantele vor putea servi clienții înăuntru, dar doar pe baza pașaportului de vaccinare.

La finalul lui mai, aproape toate restricțiile ar putea fi ridicate, dar numai dacă toate persoanele vulnerabile și cele peste 50 de ani vor fi fost vaccinate.

Vor rămâne totuși în vigoare interdicții pentru anumite evenimente ce pot produce infectări în masă.

Autoritățile vor renunța la necesitatea pașapoartelor de vaccinare după ce toți cetățenii vor avea posibilitatea de a se vaccina, cel mai probabil în luna august.

 
 

Urmărește-ne pe Google News