Autoritatea Daneză pentru Sănătate a anunțat joi suspendarea temporară a imunizării cu AstraZeneca, după o serie de informații privind apariția „unor cheaguri de sânge fatale printre oamenii vaccinați”, scrie Reuters.

Ministrul Sănătății Magnus Heunicke a precizat că, deocamdată, nu este clar dacă apariția cheagurilor de sânge are vreo legătură cu vaccinarea.

Cert este că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a lansat o investigație, în vreme ce campania de vaccinare cu AstraZeneca va fi oprită în Danemarca pentru cel puțin 14 zile.

„Suntem în mijlocul uneia dintre cele mai importante campanii de vaccinare din istoria țării și avem nevoie de toate vaccinurile, așa că nu este ușor să luăm decizia de a suspenda vaccinarea”, a spus Søren Brostrøm, șeful autorității pentru sănătate, citat de publicația Copenhagen Post.

„Dar deoarece vaccinăm așa de mulți oameni, trebuie să reacționăm cu atenție atunci când există informații privind potențiale reacții adverse grave. trebuie să clarificăm acest lucru înainte de a continua să folosim vaccinul AstraZeneca”, a spus oficialul.

AstraZeneca a apărat siguranța serului. „Siguranța vaccinului a fost studiată pe larg în testele clinice de faza a III-a și datele confirmă că vaccinul a fost în general bine tolerat”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Norvegia, Islanda și Italia urmează exemplul

Islanda și Norvegia au anunțat și ele, joi, suspendarea în întregime a administrării serului AstraZeneca.

Oficialii islandezi au subliniat că nu au avut până acum în țară cazuri asemănătoare cu cele din Danemarca. Omologii norvegieni, citați de CNN au precizat că unii pacienți vaccinați au dezvoltat cheaguri de sânge, dar că acest lucru s-a întâmplat în cazul vârstnicilor, unde această afecțiune este comună.

Atât Islanda cât și Norvegia au spus însă că decizia privind suspendarea vine în urma măsurii anunțate în Danemarca, și că acum, autoritățile așteaptă poziția EMA.

Tot joi, scrie CNN, Italia a anunțat la rândul său că a decis să suspende administrarea unui anume lot din vaccinul AstraZeneca, din cauza „reacțiilor adverse”.

Ca urmare a raportării unor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 al vaccinului AstraZeneca, Agenția Italiană pentru Medicamente a decis ca măsură de precauție interzicerea utilizării acestui lot pe întreg teritoriul național, a precizat agenția de presă ANSA.

Reuters a scris că este vorba despre moartea a două persoane din Sicilia, dar o legătură clară între vaccinare și decese nu a fost stabilită.

Precedentul Austriei

Duminică, și autoritățile austriece au suspendat imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca – ABV5300, diferit de cel din Italia, ca măsură de precauție, în vreme ce oficialii investighează cauzele exacte ale morții unei persoane și îmbolnăvirii alteia, după ce au primit injecțiile.

Unul dintre rapoarte vizează moartea unei asistente medicale de 49 de ani, în urma unor probleme grave de coagulare a sângelui.

Îl al doilea caz, o femeie de 35 de ani, tot asistentă medicală, a dezvoltat un embolism pulmonar și se recuperează în aceste momente, a precizat agenția. Embolismul pulmonar este o afecțiune acută a plămânilor cauzată de un cheag de sânge.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat totuși miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi decesul asistentei austriece care fusese injectată cu acesta, notează AFP.

„La ora actuală, nu există indicii că vaccinarea a avut aceste consecinţe, care nu se numără printre efectele secundare repertoriate ale acestui vaccin”, a spus agenţia.

Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, suspendaseră imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță din România a anunțat că doze din lotul asupra căruia există suspiciuni nu au ajuns și în România.

„Deşi un defect de calitate este considerat puţin probabil în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul unei anchete”, a adăugat EMA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News