Aproximativ 150.000 de cetăţeni danezi au fost vaccinați cu două vaccinuri diferite împotriva COVID-19.
Potrivit DR, decizia a fost luată întrucât mai multe ţări din exteriorul UE şi al zonei Schengen nu recunosc inocularea cu vaccinuri diferite ca o schemă de vaccinare completă la intrarea pe teritoriul lor, iar acest lucru ar putea provoca probleme de călătorie pentru cei vaccinați cu două seruri diferite.
În aprilie, Danemarca a devenit prima țară UE care a ales să renunțe definitiv la vaccinarea cu AstraZeneca, oficialii invocând cazurile de cheaguri de sânge rare apărute printre persoanele vaccinate.
Până atunci, un număr total de 151.335 de cetăţeni, mulţi angajaţi în domeniul sanitar, au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca.
Ulterior, aceştia au primit a doua doză din serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna, bazate pe ARN mesager. Acum, potrivit sursei citate, ei ar urma să primească noi vaccinuri fabricate de aceleaşi companii.
Nu se ştie încă modul concret în care se va implementa decizia, dar ea va fi discutată între autoritatea sanitară şi regiunile daneze.
După AstraZeneca, în luna mai, Danemarca anunţat că exclude și vaccinul Johnson & Johnson din programul său de vaccinare, după cazuri de trombeză la câțiva oameni vaccinați.
Ambele vaccinuri folosesc un tip foarte comun de virus numit adenovirus ca purtător.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!