„Punem în siguranță centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public”, a anunțat Daniel Băluță pe Facebook.

Această decizie vine în contextul unor dezbateri aprinse privind siguranța structurii și responsabilitatea pentru renovarea ei.

Primarul Sectorului 4 a dat asigurări că lucrările nu vor afecta circulația rutieră sau pietonală, întrucât vor avea loc într-un spațiu deja securizat.

Controversa privind Planșeul Unirii

Decizie prmarului Daniel Băluță vine la scurt timp după ce anunțase retragerea Primăriei Sectorului 4 din proiect.

„Am inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii”, anunta edilul pe 3 octombrie.

În acel moment, Daniel Băluță susținea că planșeul urma să revină în administrarea Primarului General, Nicușor Dan, pe care îl acuza de blocarea lucrărilor necesare.

Piața Unirii din București
Foto: Shutterstock

Perspectiva Primăriei Capitalei

Însă Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a exprimat o opinie diferită privind amploarea necesară a lucrărilor.

„A existat o expertiză în 2024 de 30-40 de pagini, după care în luna august a existat un punct de vedere de trei pagini, iar acum a apărut o anexă la punctul de vedere care are o jumătate de pagină, care ne-a parvenit indirect”, a declarat Nicușor Dan la acel moment.

Primarul general a mai menționat și că așteaptă clarificări oficiale înainte de a răspunde la acțiunile Primăriei Sectorului 4.

Piața Unirii din București
Foto: Hepta

Proiectul depășește 150 de milioane de euro

Inițial, Guvernul alocase aproximativ 150 de milioane de euro pentru începerea lucrărilor la Planșeul Unirii. Acești bani erau destinați Primăriei Sectorului 4, Daniel Băluță fiind prim-vicepreședinte al PSD, partidul premierului Marcel Ciolacu.

Nicușor Dan a exprimat speranța că fondurile vor rămâne disponibile pentru acest proiect, chiar dacă ar fi urmat să fie gestionat de Primăria Generală.

Urmărește-ne pe Google News