Disputa între cele două instituții a pronit de la folosirea unei structuri metalice de forma unui vortex. Aceasta este folosită atât de Sectorul 4 pentru pasajul „Europa Unită”, cât și de Sectorul 3 pentru pasajul spre Autostrada Soarelui, ambele aflate încă în faza de construcție.
„Îmi exprim însă regretul și dezamăgirea că proprietatea intelectuală a conceptului pasajului Europa Unită a fost însușită de către Sectorul 3 al Capitalei, fără respectarea celor mai elementare norme deontologice și de protecție oferite de lege proprietății intelectuale. Cu alte cuvinte, Sectorul 3 a copiat fără scrupule proiectul sectorului nostru!”, acuza Daniel Băluță, într-o postare pe Facebook la începutul lunii aprilie.
El afirma că acest concept de vortex era munca de doi ani a unei echipe de specialiști, motiv pentru care a intentat două procese împotriva Primăriei Sectorului 3.
În primul proces, a cerut și a obținut „încetarea oricărui act de utilizare în orice formă sau mod care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale Sectorului 4 cu privire Ia „suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex”, mai exact oprirea lucrărilor în regim de urgență. Decizia din 17 mai a instanței poate fi atacată cu recurs.
Al doilea proces cere ca Primăria Sectorului 3 să nu mai folosească designul, să furnizeze informarții relevante privind sursa, maniera în care au fost obtinute schițele operei și să plătească daune morale de 10 lei și cheltuieli judiciare.
Primăria Sectorului 4 afirmă că are autorizație de construcție și proprietatea intelectuală asupra designului din 2021. Primăria Sectorului 3 a autorizat pasajul de la ieșirea spre autostradă pe 28.01.2022, potrivit datelor de pe panoul de șantier, iar atunci designul arăta diferit.
Conceptul architectural al construcției de iluminat public de tip Vortex este, din aprilie 2023, înscris la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, iar Primăria Sector 4 a cerut și înscrierea lui la OSIM.
Robert Negoiță: „Ne-am inspirat, nu am copiat”
În replică, primarul Sectorului 3 a precizat că este o problemă a proiectanților pasajului care va lega bulevardul Theodor Pallady de Drumul între Tarlale, iar aceștia neagă că a copiat proiectul de la Sectorul 4. Întrebat dacă va pune și acele lumini curcubeu peste structura metalică, ca în proiectul Sectorului 4, Negoiță spune că va pune lumini, dar nu curcubeu.
„Nu știu despre ce curcubeu vorbiți. Nu știu cum pun ei. Mie mi-a prezentat Daniel acum ceva timp un proiect foarte interesant, care mi s-a părut atât de interesant încât ne-am inspirat și noi, dar ne-am inspirat, nu am copiat. Nici nu puteam copia, că nu aveam proiectul. Iar astfel de pasaje să știți că sunt multe în lume”, a argumentat Robert Negoiță pentru Hotnews.
El a respins posibilitatea de a opri lucrările la pasaj precum a cerut și obținut în instanță Daniel Băluță. „Ordonanța spune clar să oprim lucrările care copiază proiectul de la Sectorul 4. 100% corectă ordonanța, dar noi nu copiem proiectul de la Sectorul 4, nu are legătură”, a explicat Negoiță.
Pasajul „Europa Unită” urmează să fie inaugurat în luna septembrie, în timp ce pasajul din Sectorul 3 avea ca termin de finalizare aprilie 2023, termen care nu a fost respectat de constructor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MihaiT • 19.05.2023, 13:39
Interesant!! Sa înțeleg ca dacă faci un bloc asemanator cu al vecinului te va da in judecată. Nu poți folosi aceeași structura cu a vecinului?