El a vorbit, în schimb, despre posibilitatea introducerii unor taxe, dar numai de comun acord cu Comisia Europeană.
„Haideți să ne înțelegem foarte clar asupra unor chestiuni. Suntem parte a unui mecanism, a unei structuri numite Uniunea Europeană, unde sunt decizii pe care poți să le iei în mod unilateral, altele le poți lua doar în urma unor discuții cu Comisia Europeană. În momentul în care o să existe o dimensiune exactă a problemei pe care o au fermierii din România, a situației din România, cu cerealele, sigur că de comun acord cu Comisia Europeană, atunci se pot impune anumite taxe”, a spus europarlamentarul PNL, miercuri, 19 aprilie, la RFI.
Și a continuat: „Dar nu putem să venim să impunem noi o suspendare imediată a acestor importuri, fără să existe o comunicare cu Comisia Europeană și cu niște date care să fie furnizate de maniera în care să se înțeleagă că într-adevăr este o problemă”.
El a precizat că, doar în cazul în care Comisia va decide, atunci soluția este de a impune taxe vamale pentru cerealele din Ucraina și consideră că ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea, trebuia să aibă o comunicare mai bună cu Bruxelles-ul.
„Comisia Europeană nu este absurdă, dar trebuie să comunicăm cu CE, or, iertați-mă, aici, Ministerul Agriculturii trebuia să aibă o comunicare mult mai consistentă și mai coerentă cu CE, astfel încât să existe un tablou complet al acestei situații”, a punctat Daniel Buda.
„Deci nu există posibilitatea luării unor decizii unilaterale, pentru că politica comercială este apanajul UE, dar nu înseamnă că acest lucru nu se poate, după o notificare prealabilă și după o consultare prealabilă cu CE, plecând de la niște date concrete pe care le avem, furnizate de autoritățile de resort, în speță Ministerul Agriculturii”, a conchis europarlamentarul PNL.
Afirmațiile sale au venit după ce PSD a anunțat că va cere în viitoarea ședință de coaliție cu PNL suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, o măsură luată deja de Slovacia, Polonia și Ungaria. Argumentul a fost acela că banii primiți de la Comisia Europeană, adică 10 milioane de euro, nu pot acoperi pierderile suferite de fermierii români ca urmare a prețurilor de dumping practicate de Ucraina, după eliminarea taxelor vamale pentru această țară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MEGU • 19.04.2023, 13:45
Insa, Romania nu se gandeste deloc sa contrazica UE la toate prostiile pe care le emite/face.
Sofa_King • 19.04.2023, 13:17
E interesant cum alte tari, membre UE, au luat aceasta decizie fara sa intrebe pe nimeni. Inca o data Europa in doua viteze. Unii fac ce vor iar ceilalti fac ce vor altii. VAd ca Dl e vicepresedinte in comisia UE. A luat ceva atitudine cand Polonia si parca Slovacia au interzis importurile? Uita asa incepe lumea sa urasca Ukraina