Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat săptămâna trecută că plafonul programului ”Noua Casă” (fost ”Prima Casă”) va crește de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, iar garanțiile oferite de stat vor acoperi 80% din credit, față de 50%, cât era până acum. Avansul ar urma să fie menținut la 5%.

Radu Zilișteanu: “Preferințele românilor au evoluat”

Analistul imobiliar Radu Zilișteanu spune că “va exista o oarecare creștere a prețurilor”, însă arată că numărul celor care își permit locuințe mai scumpe nu este mare, iar aceștia vor trebui să demonstreze băncilor că au capacitatea de a plăti creditele.

”În primul rând, mărirea acestui plafon ține cont de evoluția pieței imobiliare. Programul «Prima Casă» a fost destul de imobil din 2009 încoace, când a fost inventat. De atunci, preferințele românilor au evoluat și ele. Aici este vorba de locuințe noi. Statul vrea să încurajeze industria construcțiilor”, a declarat Zilișteanu, pentru Libertatea.

Este posibil să fie o ușoară creștere de prețuri. “Prima Casă” a generat 20.000 de tranzacții pe an, în condițiile în care în total sunt 500.000 pe an. Va exista o oarecare creștere. Să nu uităm că cererea solvabilă este destul de mică: acela care va dori să ia un credit va trebui să demonstreze băncii că are destul flux de numerar ca să plătească ratele.

Analistul imobiliar Radu Zilișteanu:

Acesta a mai spus că în anul 2009, când Guvernul Boc a demarat programul, statul garanta 100% din credit, pentru ca ulterior statul să împartă cu băncile riscul, ajungându-se la 50% garanție.

Adrian Bența: la 140.000 de euro deja îți poți lua vilă

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că programul ”Prima Casă” a fost foarte bun, dar ”finanța cocioabe”.

”Cunosc dezvoltatori imobiliari și cele mai vândute locuințe erau apartamentele de două camere, micuțe. E bine când ești tânăr, dar nu și când apare un copil sau familia se mărește. Ar trebui să fie crescut plafonul cât să acopere și suprafețe mai mari, respectiv apartamentele de 3 camere. Dar la 140.000 de euro deja poți să îți iei vilă”, spune Bența.

Acesta spune că probabil Guvernul s-a gândit să stimuleze sectorul construcțiilor. 

Bența mai precizează că, pentru un efect economic mai bun, ”Noua Casă” ar trebui să se adreseze doar locuințelor noi, astfel încât să fie stimulată activitatea.

”Dar nu poți să-i discriminezi pe ceilalți”, completează el.

Dan Bucșa, Unicredit: Prețuri de 95.000 de euro pentru locuințe

”Prima Casă” a avut până acum o garanție de maximum 66.500 de euro. 

Dan Bucșa, economistul-șef al Unicredit pentru estul Europei, crede că majorarea plafonului va duce la creșterea prețului locuințelor la 95.000 de euro.

Într-o conferință desfășurată săptămâna trecută, Bucșa a dat ca exemplu Croația, care a făcut același lucru, iar prețurile locuințelor au crescut cu 20% într-un an.

“Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar «Prima Casă» pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 de euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 de euro se vor duce în 95.000 de euro, cele care au stat în 100.000 de euro se duc în 140.000 de euro, dacă acestea vor fi limitele”, a spus Bucșa, potrivit Profit.ro.

Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Măsura favorizează în general achiziția locuințelor mai mari

Daniel Crainic, directorul de marketing al portalului Imobiliare.ro, îl contrazice pe Bucșa. Acesta spune că populația cu venituri medii va avea de acum acces la apartamentele cu 3 camere, fără ca prețurile să crească.

”Pentru piața imobiliară, măsurile sunt binevenite, deoarece oferă populației cu venituri medii acces la o categorie de locuințe teoretic mai calitative. În contextul crizei generate de situația sanitară actuală, o astfel de inițiativă poate avea un impact major în piață, încurajând achiziția și moderând actualul trend de stagnare”, a declarat Crainic, pentru Libertatea.

Totuși, în ceea ce privește prețul, nu cred că ne putem aștepta la creșteri, dat fiind contextul economic în care ne aflăm. Măsura favorizează în general achiziția locuințelor mai mari, apartamentele cu 3 camere fiind principalul segment care va atrage interesul cumpărătorilor.

Daniel Crainic, Imobiliare.ro:

 
 

Urmărește-ne pe Google News