Cuprins:
„Liderul mesianic așteptat de atâta timp”
Conform acestuia, „comportamentul românilor pe rețelele sociale este mai degrabă specific camerelor de ecou (echo chambers) decât al bulelor (epistemic bubbles)”.
Ulterior, Enescu a explicat și ce înseamnă acest lucru. Potrivit spuselor sale, cei din bule se izolează de exterior și „stau (doar) între cei care gândesc ca ei”, în vreme ce persoanele din camerele de ecou sunt în căutarea unor oameni care nu împărtășesc gândirea, „căci îi ajută să-și întărească propria credință”.
„Pentru aceștia din urmă orice argument logic, orice dovadă faptică, orice discuție în contradictoriu le va întări credința inițială printr-un mecanism similar cu cel al teoriilor conspirației”, se mai arată în postarea cu pricina.
De asemenea, Daniel Enescu a mai precizat că încercările de a-l ataca pe Călin Georgescu, candidatul independent la Președinția României, pentru a schimba opinia celor care îi împărtășesc ideile sunt „cel mai adesea sortite eșecului”. Ba mai mult, simpatizanții „vor fi și mai motivați să îl voteze, pentru că, nu?, cu cât sistemul (ticălos) îl atacă mai mult cu atât e mai clar că el este liderul mesianic așteptat de atâta timp”.
„Convingerea lor este ca Hidra, tai un cap și apar altele în loc”
În plus, cofondatorul Daedalus New Media Research a precizat că atunci „când râdeți pe social media de credința lui CG (n.r. – Călin Georgescu) în teoriile conspirației, râdeți de o parte semnificativă a românilor”.
„Așadar nu vă duceți după fentă, încercând să convingeți simpatizanții lui CG că sunt în eroare. Convingerea lor este ca Hidra, tai un cap și apar altele în loc. A te angaja în discuții cu aceștia va consuma resurse multe cu efecte inverse decât cele scontate. Timpul e prea scurt ca să-l consumați astfel”, a mai spus el.
Totuși, acesta mai precizat că cei care care vor să facă ceva ar trebui să discute cu persoanele nehotărâte – cei care nu și-au exprimat votul sau care au optat pentru un alt candidat.
„Din partea lui CG (n.r. – Călin Georgescu), în aceste două săptămâni mă aștept să apară mesaje bine țintite pe social media cu următoarele 2 scopuri: 1. să convingă persoanele neutre să voteze pentru el și 2. să demobilizeze detractorii săi să iasă la vot. Așa cum am văzut deja, luptăm cu o mașinărie de propagandă foarte bine pusă la punct: know-how superior, mesaje profesionist articulate, infrastructură la un nivel pe care nu l-am mai văzut până acum”, a mai precizat el.
Teorii ale conspirației care sunt populare în România
Daniel Enescu a inclus în postarea sa și un grafic cu teorii ale conspirației care sunt populare în România. Informațiile prezentate fac parte dintr-un studiu realizat de Frappe Digital. Acesta a fost realizat în luna septembrie a anului 2023 pe un eșantion de 521 de persoane, reprezentativ pentru populația cu vârste între 18 și 65 de ani din mediul urban.
Conform studiului, 74% cred că există un grup secret de oameni puternici care controlează evenimentele lumii, în vreme ce 63% sunt de părere că COVID-19 a fost creat și eliberat intenționat pentru a controla omenirea.
Totodată, 61% consideră că marile companii farmaceutice perpetuează bolile pentru a obține profit, iar 42% cred că George Soros manipulează economiile și influențează politicile de stat.
În aceeași ordine de idei, 39% sunt de părere că dârele lăsate de avioane conțin agenți chimici sau biologici nocivi, în vreme ce 30% cred că vaccinurile generează autism.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro