Daniel Horodniceanu a cerut și decontarea cheltuielilor de judecată, însă cererea i-a fost respinsă „ca fiind inadmisibilă”.
În noaptea de 5 spre 6 mai anul acesta, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT, a fost oprit în trafic de poliţişti, în localitatea Schitu Duca (Iași), după ce nu ar fi semnalizat efectuarea unei manevre de depășire.
Polițiștii au filmat întreaga scenă cu un telefon mobil, ca măsură de protecție, după cum a comunicat IPJ Iași, iar înregistrarea video a apărut a doua zi în spațiul public. Potrivit imaginilor, după ce a coborât de la volan, procurorul Horodniceanu i-a întrebat pe poliţişti dacă ei ştiu cine este el și i-a ameninţat că îi va reclama la conducerea IPJ Iași.
„Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta, cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării ăsteia”, le-a spus Horodniceanu polițiştilor.
Ulterior, într-un comunicat remis presei, Daniel Horodniceanu a susținut că a asistat la o „scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau”, iar ceea ce își reproșează „este că nu am rezistat provocării”.
Cei doi polițiști implicați înincident sunt cercetați într-un dosar deschis de procurori pentru abuz în serviciu și divulgare de secrete de serviciu.
Inspecția Judiciară reclamase două abateri disciplinare
Pe 14 iunie, Inspecția Judiciară, care verifică activitatea magistraților, a declanșat cercetări disciplinare împotriva procurorului Horodniceanu,. Două săptămâni mai târziu, instituția a anunțat că vicepreședintele CSM a săvârșit două abateri:
● Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
● Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii, constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.
Potrivit Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, sancțiunile disciplinare pe care le pot primi magistrații, proporțional cu gravitatea abaterilor, sunt:
● avertismentul;
● diminuarea indemnizației de încadrare brute lunare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an;
● mutarea disciplinară pentru o perioadă efectivă de la un an la trei ani la o altă instanță sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;
● retrogradarea în grad profesional;
● suspendarea din funcție pe o perioadă de până la 6 luni;
● excluderea din magistratură.
După decizia de miercuri, 8 noiembrie, luată de Secția pentru procurori în materie disciplinară din CSM, magistrații din cadrul Inspecției Judiciare au la dispoziție 15 zile pentru a face recurs. Acesta va fi judecat de Completul de 5 judecători de la Înalta curte de Casație și Justiție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Graziela • 09.11.2023, 18:32
Daca "cei doi polițiști implicați în incident sunt cercetați într-un dosar deschis de procurori pentru abuz în serviciu și divulgare de secrete de serviciu", pai, atunci... propun ca DH sa fie IERTAT si sa primeasca , din partea CSM, scuzele aferente pentru deraj, dar ... si un premiu de excelenta!
Persana • 09.11.2023, 10:41
Altii au omorat si nu au patit nimic. Evident ca lui nu i se intampla nimic.. Sa fi fost noi in locul lui, vai de noi..