Cazul lui Daniel Ionel Țurcan, care acum are 57 de ani, a fost relatat de Libertatea în urmă cu 6 ani. El a plecat din România în 1999, lucrând în diverse țări până când a ajuns în Brazilia în 2013. Acolo a întâlnit un bărbat, numit „Jamal”, cu care a devenit prieten și au petrecut împreună în restaurante, baruri și cluburi.

În decembrie 2013, „Jamal” i-a propus lui Țurcan ca luna următoare să meargă în Vietnam, acolo unde ar locui familia lui. Românul a acceptat. Varianta sa în fața anchetatorilor a fost că, în noaptea plecării din Sao Paolo spre Laos, „Jamal” l-a ajutat să-și împacheteze bagajele, dar a mai înghesuit într-o valiză și șase genți, despre care i-a spus că sunt cadouri pentru rudele sale. Țurcan a susținut în fața anchetatorilor că nu știa că gențile conțineau droguri, însă autoritățile din Malaezia au spus că românul minte.

În ianuarie 2014, Daniel Țurcan a fost arestat pe Aeroportul Kuala Lumpur. La perchezițiile bagajelor, au fost găsite două pachete mari ce conțineau o pudră albă, care s-a dovedit a fi cocaină.

Drogurile sunt strict interzise în Malaezia, iar legislația din această țară este extrem de severă. Dacă o persoană este prinsă cu o cantitate mare de droguri, este pedepsită cu moartea prin spânzurare. Astfel, în iunie 2018, după patru ani de procese, Curtea Federală a Malaeziei a decis să-l condamne definitiv la moarte pe Daniel Țurcan, însă pedeapsa nu a fost executată.

Din 2018, nu s-au mai comunicat alte detalii despre soarta sa.

Pedeapsa cu moartea a lui Daniel Țurcan, anulată

Ministerul Justiției a făcut inclusiv recent demersuri pentru ca autoritățile din Malaezia să reexamineze cazurile românilor condamnați la pedeapsa capitală în această țară, este vorba despre Daniel Ionel Țurcan și Ionuț Gologan, alt român condamnat la moarte, tot pentru trafic de droguri.

Facsimil din scrisoarea trimisă anul trecut de ministrul justiției, Alina Gorghiu, omologului malaezian

„Sperăm că cetățenii români condamnați în prezent în Malaezia, respectiv domnii Gologan și Țurcan, vor putea solicita rejudecarea pedepsei, subliniind astfel angajamentul Guvernului malaezian pentru protejarea drepturilor fundamentale. Ministerul Justiției din România a considerat întotdeauna cooperarea dintre cele două țări ca fiind extrem de relevantă în contextul globalizării și al luptei împotriva criminalității organizate transnaționale”, a scris Gorghiu în noiembrie 2023.

De asemenea, și Ministerul de Externe de la București a făcut demersuri umanitare în beneficiul condamnaților români la moarte.

Iar astăzi, 21 august, Curtea Federală a Malaeziei a revizuit sentința capitală în cazul lui Țurcan. Astfel, românul a scăpat de pedeapsa cu moartea după 6 ani de la decizia definitivă de condamnare, potrivit informațiilor Libertatea.

Noul verdict, posibil din punct de vedere legal ca urmare a modificării recente a legislației malaeziene, a înlocuit pedeapsa cu moartea cu 30 de ani de închisoare, începând din ianuarie 2014, data arestului lui Țurcan.

Urmărește-ne pe Google News