Întrebat în emisiune dacă va candida la Președinția României în 2024, Morar a avut un răspuns categoric: „Nu”, insistând pe faptul că odată cu încheierea în vară a mandatului său de judecător la Curtea Constituțională, cariera sa în sistemul public a luat sfârșit.
„Acum sunt avocat, sunt în privat”, a afirmat Morar în timpul emisiunii.
Interviul de duminică al lui Morar vine în contextul în care acesta a lansat recent o carte de memorii intitulată „Putea să fie altcumva”, apărută la Editura Humanitas și la care a contribuit cu predocumentarea și Sorina Matei, după cum menționează acesta în notele sale.
În interviul de la Aleph, Morar nu a mai reluat acuzele severe din carte la adresa Laurei Codruța Kovesi sau fostei șefe a Înaltei Curți, Livia Stanciu, devenită între timp și ea judecător la CCR. De altfel, în întrega emisiune, nivelul de combativitate al acestuia a fost mai scăzut ca în scris. Nu i-a atacat frontal nici pe șefii SRI, pe care în volum îi acuza de presiuni.
A vorbit doar de teama pe care a simțit-o la CCR:
„Mie mi se pare că trăiam o mică teroare. Părea că oamenii erau ridicați, arestați, fără nicio noimă”, a spus Morar, făcând trimitere la episodul în care fostul judecător CCR Toni Greblă a fost reținut în 2015 pentru fapte de corupție. „Știam dosarul de pe vremea când eram procuror, nu era nimic care să justifice o asemenea măsură, dar nu puteam să le spun asta colegilor mei de la Curte”, a spus Morar.
El a mai spus că și-ar fi dorit să se continue lupta anticorupție, în mod real, după plecarea sa de la DNA. „Spun asta pentru că în ultimii ani observ o stagnare”, a declarat Morar.
Acuzații dure în carte
În volum, din care Libertatea a prezentat pe larg mai multe întâmplări, Morar vorbește, printre altele, despre momentele în care s-a ciocnit de ceea ce el descrie ca fiind imixtiunea serviciilor în justiție, cât și la Curtea Constituțională. Morar o critică în mod constant pe Laura Codruța Kovesi, inițial șefă a Parchetului General, ulterior, succesoarea acestuia în fruntea DNA, pentru faptul că a semnat protocoalele de colaborare cu SRI.
Morar mai afirmă în carte sa că i-a fost ascultat telefonul de SRI și povestește că președintele Klaus Iohannis s-a enervat când principalul serviciu de informații al țării a fost scos din anchetele penale. Libertatea a scris și că, în prima sa carte, publicată în urmă cu 10 ani, Daniel Morar susținea altceva – și anume că „soluția cu SRI este bună” și că ea conferă „mai multă securitate”.
În vârstă de 56 de ani, Daniel Morar este în prezent avocat, după ce a fost șeful DNA în perioada 2005-2013, iar ulterior, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani (2013-2022).
Citește și