Tudorache a fost condamnat pentru complicitate la trafic de influență și achitat pentru infracțiunea de spălare a banilor, potrivit deciziei ÎCCJ.

„În temeiul art. 48 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 291 din Codul penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, condamnă pe inculpatul Tudorache Daniel (…..), la pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă”, a transmis Curtea Supremă.

„În baza art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Tudorache Daniel (….) pentru infracțiunea de spălare a banilor prev. de art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019”, se arată în hotărârea instanței.

Înalta Curte a mai decis și confiscarea sumei de 56.820 de lei, „dobândită prin săvârşirea infracţiunii” de către fostul primar PSD al sectorului 1.

În schimb, instanța a decis ca Tudorache să rămână cu bijuteriile evaluate la peste 1,8 milioane de euro.

„Ridică măsura asigurătorie a sechestrului instituită prin ordonanţele din data de 26 noiembrie 2021, emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în dosarul de urmărire penală nr. 705/P/2016, asupra bunurilor mobile aparţinând inculpaților Tudorache Daniel și Tudorache Constanța Adina (11.210 euro, 4.235 USD, 258 de obiecte – bijuterii și pietre cu o valoare totală estimată de 9.784.295 de lei, astfel cum au fost enumerate în cuprinsul ordonanței de instituire a măsurii asigurătorii”, se arată în decizia ÎCCJ.

Daniel Tudorache are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Soția sa, Adina Tudorache, a fost achitată pentru infracțiunea de complicitate la spălare a banilor.

Acuzațiile DNA din „Dosarul diamantelor”

Fostul edil a fost trimis în judecată de DNA în martie 2022, în „Dosarul diamantelor”, pentru fapte de corupție și spălare de bani. Anchetatorii au susținut că „în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”, adică aproximativ 1.000 de euro pe lună.

Iar pentru a ascunde originea banilor, „presupus obținuți nelegal”, fostul primar al sectorului 1 a interpus două persoane, fosta soție și menajera. Astfel, conform DNA, Daniel Tudorache a depus sume de bani în conturile femeilor și ar fi cumpărat proprietăți și bunuri valoroase pe numele fostei soții.

Totodată, expertiza făcută în cazul diamantelor ridicate de la fostul primar a arătat că valoarea lor este de aproximativ 9 milioane de lei, adică peste 1,8 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News