Spunem a doua evaluare pentru că prima a fost făcută tot de bănci sau de evaluatori agreați de bănci atunci când s-a dat creditul pentru imobil. Adică dacă, în cazul în care imobilul cumpărat în 2007 să spunem că valora 100.000 de euro, la prima evaluare, iar acum la executare silită se stabilește prin a doua evaluare că acesta nu mai valorează decât 50.000, banca ar vrea ca debitorul să plătească și diferența de bani datorați. Aici intervine legea Dării în plată și spune că, imobilul va fi de ajuns.
Prima casă va crea probleme
„Regretăm că efectele acestei legi nu au putut fi extinse și programului Prima casă, regretăm și că s-a pus un plafon de 250.000 de euro, care după părerea mea este unul destul de mic, în rest legea a ieșit așa cum ne-am dorit, chiar dacă au fost aduse niște corecții. Păcat că lumea a trebuit să aștepte 4 luni pentru a se ajunge aici”, a declarat pentru Libertatea, avocatul Gheoghe Piperea. Scoaterea programului Prima casă din legea Dării în plată nu este însă o surpriză pentru președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groeningen. „Acest lucru era de așteptat și ar fi fost un pic ciudat să nu fi fost așa. Suntem mulțumiți că s-a clarificat că nu este o lege pentru cazuri sociale”, a mai spus van Groeningen.
În schimb, acesta crede că legea a lăsat multe neclarități iar toate acestea țin foarte mult de neconstituționalități, mai ales că, după părerea lui, legea a fost făcută, pe alocuri, după criterii populiste. Din punctul de vedere al lui Piperea lupta pentru programul Prima casă pare să nu se fi terminat. „Vă spun cu certitudine că în septembrie, toată lumea va ieși în stradă, pentru că de atunci programul va avea foarte multe probleme”, a mai spus Gheoghe Piperea. Avocatul este de părere, că unii clienți care sunt acum la Prima casă vor avea aceleași probleme pe care le-au avut și ceilalți pentru care s-a făcut legea Dării în plată.