Faptul că vă simțiți îndreptățit să luați cu voi îmbunătățirile făcute după achiziția casei, nu înseamnă că o să și aveți câștig de cauză, legal. Astfel că, dacă scoateți gresia, faianța sau chiar ferestrele de termopan sau cine știe ce alte lucruri care ar putea lăsa locuința într-o stare deplorabilă, pierdeți procesul, mai mult ca sigur.
„La fel de important este și să nu apucați să vandalizați la propriu casa. Din dorința de răzbunare o să vă faceți singuri rău, din acest motiv noi nu recomandăm astfel de acțiuni”, a declarat Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Bancare (AURSF).
Avocatul Alexandra Burada recomandă pentru a nu vă alege cu dosar penal pentru distrugere să luați din casă, doar dacă țineți neapărat, lucrurile care pot fi scoase din perete fără a face o deteriorare de substanță. „Dacă este o centrală termică, aceea se poate lua sau un parchet melaminat, la fel, pentru că nu se aduc prea multe modificări apartamentului, dar când când aud că sunt unele persoane care vor să ia gresia, mă întreb ce fac cu ea?”, ne-a declarat avocatul.
Potrivit Codului Penal, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate, se pedepșeste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Mii de locuințe date în plată
„Până acum la nivelul întregii țări estimez că vor fi în prima lună, circa 2.000-3.000 solicitări pentru darea în plată. Spun asta pentru că numai în aceste zile s-au adunat 200-300, dar este greu să cuantificăm cu adevărat câte sunt. Numai noi avem câte 15 pe zi, iar până acum am adunat peste 100 de astfel de solicitări și am reușit să procesăm numai 15”, a declarat avocatul Alexandra Burada. Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea spune că el nu i-a astfel de cazul cu darea în plată, deși a admis că a luat câteva dar pro bono.