UPDATE 13.00. Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în prima instanţă.
Darius Vâlcov a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi la şase ani pentru spălare de bani. ICCJ l-a mai condamnat pe consilierul premierului Viorica Dăncilă la doi ani de închisoare pentru efectuarea nelegală de acte de comerţ. Astfel, în total, Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare, în primă instanţă. Decizia poate fi atacată cu apel, la completul de cinci judecători de la ICCJ. Totodată, instanţa a decis confiscarea sume de 6.200.000 lei.
În acelaşi dosar, Prina Minel Florin a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la faptele lui Darius Vâlcov. El a mai primit trei ani de închisoare pentru spălare de bani. Judecătorii au constatat că PRina mai este condamnat de Curtea de Apel Craiova prin sentinţă definitivă, unde primise patru ani cu suspendare. Astfel, după contopirea acelei pedepse cu cea de acum de la ICCJ, Prina Minel Florin va executa patru ani şi şase luni de închisoare.
ÎCCJ l-a condamnat şi pe Şuşală Lucian la doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, la doi ani pentru complicitate la spălare de bani. El a mai primit şase luni pentru fals în înscrisuri. După contopirea pedepselor, el a primit doi ani de închisoare, iar pedeapsa sa a fost suspendată sub supraveghere.
Timofte Petre Bogdan a fost condamnat la trei ani pentru complicitate la trafic de influenţă, la trei ani pentru complicitate la spălare a banilor şi un pentru fals în înscrisuri. Astfel, după contopirea pedepselor, el a fost condamnat la trei ani cu executare.
Totodată, Tomescu Constantin a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.
ÎCCJ a mai dispus şi desfiinţarea mai multor înscrisuri făcute în fals, care au stat la baza unor tranzacţii. În plus, cei condamnaţi trebuie să plătească câte 15.000 de lei statului.
Ştirea iniţială: Un procuror DNA a cerut la ultimul termen al procesului, desfășurat pe 9 ianuarie, ca judecătorii să-i condamne pe inculpații din acest dosar la pedepse cu executare și să confiște bunurile găsite la percheziții, printre care trei lingouri de aur și 172 de tablouri, informează Agerpres.ro.
Anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au arătat că, în perioada 2009-2010, Darius Vâlcov, în calitate de primar al muncipiului Slatina, a primit 6,6 milioane de lei, adică un comision de 20 la sută dintr-un contract pentru reabilitarea reţelelor de apă din cinci localităţi din judeţul Olt.
„Sunt relevante probele strânse în anchetă şi readministrate în timpul judecăţii. Denunţul martorului Theodor Berna, care a detaliat discuţiile şi procentul stabilit de 20% şi apoi cum a dat banii. Sunt relevante şi denunţurile făcute de Ramba, privind implicarea lui Minel Prina. Inculpatul Prina a recunoscut la audieri şi la confruntare că Vâlcov i-a spus că firma lui Berna trebuie să câştige licitaţiile. Secretara lui Berna a confirmat că Vâlcov a fost la firma Tehnologica Radion în perioada în care au fost daţi banii. Testul poligraf făcut de Vâlcov arată că acesta fost nesincer în răspunsurile referitoare la banii primiţi de la Berna”, a explicat procurorul, pentru sursa citată.
În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.
Alături de Vâlcov sunt judecaţi Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.
Darius Vâlcov, eminența cenușie din PSD. De la primar și ministru, la consilier de stat, cu escale la DNA
Procurorii anticorupție susțin că, în cursul anului 2009, afaceristul Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, a luat legătura cu Darius Vâlcov, care era la acea vreme primar al municipiului Slatina. I-a cerut edilului să-i influențeze pe dedidenții din cadrul societății SC Compania de Apă Olt SA pentru a câștiga licitații pentru lucrări în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.
În schimbul sprijinului, i-a promis că îi va da 20 la sută din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, Guvernul a aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.
Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului au fost încheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”.
Anchetatorii susțin că, odată cu începerea procedurilor de licitație pentru atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au acționat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv. Au eliminat din caietul de sarcini unele condiții de eligibilitate pentru a favoriza firma Tehnologica Radion.
Astfel, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile pentru proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt” și a semnat contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552 lei.
Darius Vâlcov ar putea fi condamnat la închisoare. Cum a primit fostul edil din Slatina comision de la firma Tehnologica Radion
Potrivit procurorilor DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i ajungă la edil în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
Conform înțelegerii, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion. Edilul a primit suma de 1.200.000 de lei în trei tranșe a câte 400.000 de lei fiecare. De fiecare dată, remiterea a fost realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.
Totodată, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma de 2.500.000 lei. Banii au fost livrați în cinci tranşe a câte 500.000 lei fiecare, spun anchetatorii.
În plus, în perioada 2012-2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.
„În scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, Darius Vâlcov a derulat, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, un mecanism financiar fictiv între Tehnologica Radion şi o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Şuşală, Petre Timofte şi Constantin Tomescu şi a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii”, mai spun procurorii.
DNA mai arată că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, dar şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.
Mai mult, Darius Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a realizat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, folosind informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. Astfel, a obținut pentru sine un folos în valoare de 2.272.200 lei.
În dosar, a fost pus sechestru asigurător asupra a trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei.
Potrivit DNA, toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov, cu excepţia sumei de 600.000 lei, care a rămas în contul unei societăţi comerciale.
Citește și EXCLUSIV/ Polițistul pedofil amenință cu greva foamei în arest. Eugen Stan spune că este acuzat de agresiuni sexuale pe care nu le-a comis