UPDATE ora 14.00. Primul termen de judecată în apel a dosarului lui Vâlcov s-a încheiat după aproape două ore, timp în care avocații inculpaților le-au spus celor cinci judecători din complet ce probe vor să aducă și ce martori vor să audieze în apărarea clienților lor. Instanța a stabilit următorul termen de judecată pe 17 septembrie.
UPDATE ora 13:05. Darius Vâlcov cere anularea pedepsei de 8 ani de închisoare, invocând nelegalitatea compunerii completului care l-a condamnat și care nu era specializat pe infracțiuni de corupție.
UPDATE: Darius Vâlcov este singurul inculpat din dosar care nu s-a prezentat la primul termen de judecată din apelul în dosarul de corupție, care se judecă la un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Avocatul lui Vâlcov a cerut amânarea judecării, pe motiv că
două dintre judecătoarele din Completul de cinci – Ioana Bogdan și Gianina
Arghir – sunt în concediu de odihnă și au fost substituite de alți doi
magistrați.
Instanța a respins cererea, spunând că la termenul de marți
va fi doar aprobat probatoriul și nu se va trece la administrarea acestuia.
Și procurorul de ședință al DNA a cerut amânarea judecării, pe
motiv că avocații lui Vâlcov au depus motivele de apel azi dimineață și nu a
avut timp să le citească. Și această cerere a fost respinsă de instanță, dar
judecătorii au suspendat ședința de judecată jumătate de oră, pentru a-I da
procurorului DNA timp să citească motivele de apel.
După reluarea ședinței de judecată, toți inculpații din dosar vor depune cererile privind probele pe care vor să le prezinte pentru a-și dovedi nevinovăția.
Primul termen al procesului de la Completul de cinci judecători a avut loc pe 16 aprilie, însă atunci judecătorii au decis să amâne cauza.
Darius Vâlcov a fost condamnat, în primă instanţă, pe 8 februarie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare.
Potrivit deciziei de anul trecut, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani şi 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.
Vâlcov şi-a dat demisia, săptămâna trecută, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.
Citește și: