Potrivit informațiilor publicate de romania.europalibera.org, Darius Vâlcov este deja stabilit în Italia, unde și-a deschis o firmă, cu sediul la Milano. 

În Italia se află acum în libertate și alți fugari căutați de Poliția Română: fosta șefă a DIICOT Alina Bica, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, Cornel Bogdan Popa și Romeo Albu, condamnați în dosarul lui Sorin Oprescu, Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu, omul de afaceri Sorin Strutinsky, fostul europarlamentar Marian Zlotea și fostul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene. 

În decizia de azi, ÎCCJ a menținut măsurile asigurătorii luate faţă de Darius Vâlcov, până la concurența sumei de 6.200.000 de lei.

În același dosar, alături de fostul ministru, au mai fost condamnați:

● Minel Prina (fost primar al municipiului Slatina) – 4 ani şi 6 luni de închisoare;
● Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov) – 2 ani cu suspendare;
● Petre Bogdan Timofte (afacerist) – 3 ani de închisoare;
● Constantin Tomescu (afacerist) – 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Peste două milioane de lei, băgate în opere de artă

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA în mai 2015, pe când ocupa funcția de senator, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani (infracţiune pe care Vâlcov ar fi săvârşit-o în perioada în care era primar în Slatina, iar apoi senator), şi de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcția (infracţiune săvârşită şi în perioada în care acesta deţinea funcţia de ministru).

Potrivit rechizitoriului DNA, Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, încasând astfel peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013. 

Procurorii spun că banii ajungeau la fostul demnitar fie cash (în pungi de plastic), fie prin intermediul unor operaţiuni comerciale disimulate prin acte fictive, într-un circuit în care au fost incluse mai multe firme.

Completul de la ÎCCJ care, în februarie 2018, l-a condamnat în primă instanță pe Vâlcov la 8 ani de închisoare a precizat, în motivarea deciziei, că Vâlcov „a achiziţionat mai multe obiecte de artă, printre care picturi, gravuri şi desene, în valoare de 2.558.658 de lei, toate cumpărate cu banii proveniţi, în numerar, din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”.

Judecătorii au publicat și lista celor 124 de tablouri în care Vâlcov a investit banii. Printre ele, sunt opere semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.

Vâlcov, „cu o lacrimă așa în colț: Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu aşa”

Înainte de a ajunge om de bază al PSD, Vâlcov a fost ales de două ori primar al Slatinei, în 2004 și 2008, din partea PD-L, partidul lui Traian Băsescu.

În 2012, el s-a înscris în PSD și a devenit senator de Olt, apoi ministru delegat pentru buget și ministru al finanțelor, un apropiat al fostului președinte al PSD Liviu Dragnea. Ulterior, a ocupat postul de consilier al fostului premier Viorica Dăncilă, fiind cunoscut drept creierul și eminența cenușie a guvernării.

Perchezițiile efectuate de anchetatori în 2015 au dezvăluit că omul de bază al PSD își ținea averea ascunsă și răspândită, precum narcotraficanții: cash, tablouri și lingouri de aur zidite în pereți sau ţinute de prieteni.

În dosarul DNA există și stenograme cu discuțiile purtate de cei care administrau, ca paravane, firmele controlate de Darius Vâlcov. 

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la Craiova, de pe la Pitești, casele de schimb, între ei? (rosteşte o interjecţie). Mă duceam, nu puteam să-i, să-i descarc. (rosteşte o interjecţie) «Daţi-mi atât». Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţi-aş…!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: A cărat maşinuţa aia, Citroen-u, milioane, a? 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi? Se duce el la puşcărie?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice… Şi zice că ar fi zis Darius (Vâlcov – n.r.) săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în București, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Îm?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Şi zice că ar fi zis Darius: „Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…”, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu aşa”. 

Lingourile de aur din seif, „cadouri pentru nepoţi”

După ce a fost declanșată ancheta DNA, Darius Vâlcov a susținut că banii, tablourile și aurul sunt obținute din darul de la nunta cu Lavinia Șandru și din alte surse. L-a chemat drept martor pe tatăl său la proces. 

În documentele din dosar se precizează că „a fost audiat tatăl inculpatului, care a declarat cu privire la banii găsiţi în seif, cu prilejul percheziţiei, că el însuşi i-a dat inculpatului, pentru a-i pune în acel seif. De asemenea, a declarat că cele trei lingouri din aur, găsite cu acelaşi prilej în seif, îi aparţin, le-a achiziţionat câte unul pentru fiecare dintre nepoţii săi, dar nu le-a dat acestora întrucât cel de-al treilea nepot nu se născuse”.

Vâlcov și-a recunoscut faptele, apoi a retractat

În martie 2015, Darius Vâlcov a făcut un autodenunţ la DNA. „Începând cu anul 2011, prin intermediul domnului Minel, administrator public la Primăria Slatina, am primit de la domnul Theodor atât cash, cât şi prin intermediul unor societăţi, mai multe sume de bani”, a mărturisit el „Din banii primiţi, o parte i-am păstrat cash, într-un seif, iar cu o altă parte am achiziţionat, începând cu anul 2013, mai multe tablouri, în vederea deschiderii unei galerii de artă.”

„Minel” din autodenunţul lui Vâlcov e Prina Minel, fostul primar al orașului Slatina şi coinculpat în dosarul DNA, sub acuzaţia că a intermediat traseul şpăgii. Iar „Theodor” e Theodor Berna, fost consilier prezidenţial şi om de afaceri, cel care le-a povestit procurorilor, în septembrie 2014, că îi dădea lui Vâlcov 20% din valoarea contractelor, pentru a câştiga licitaţiile.

La o lună după autodenunţ, Vâlcov a apărut în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi pe care-l ruga să ţină cont „de faptul că are o familie. Totodată, a arătat că a dat o declaraţie la procuror unde a recunoscut fapta şi a considerat că în acest moment este necesar a se face dreptate, iar în situaţia în care o persoană greşeşte şi recunoaşte acest lucru, trebuie să beneficieze de clemenţă”.

Vâlcov credea că va lua o pedeapsă cu suspendare

După ce a fost trimis în judecată, fostul ministru şi-a retras autodenunţul şi nu a mai recunoscut comiterea faptelor. 

La procesul pe fond, el a spus că a dat acele declaraţii doar pentru că „procurorul mi-a propus într-o primă variantă să facem o înţelegere, respectiv un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu aplicarea pedepsei de 3 ani de închisoare cu suspendare, în situaţia în care recunosc toate învinuirile din referatul cu propunerea de arestarea preventivă”.

„Mi-am dat seama că am fost înşelat cu privire la încheierea acordului de recunoaştere în momentul în care s-a extins urmărirea penală şi cu privire la fapta de spălare a banilor”, mărturisea Darius Vâlcov, în sala de judecată, în 2017.

Prescrierea l-a scăpat de un alt dosar de corupție

Luna trecută, într-un alt dosar de corupție, unde primise pe fond o condamnare de 6 ani de închisoare, Darius Vâlcov a scăpat de pedeapsă, după ce faptele s-au prescris. 

El a fost acuzat că, în 2012, pe când era primar, a cerut și a primit de la un om de afaceri peste 2,1 milioane de lei, adică 10% din valoarea contractului pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina. 

Urmărește-ne pe Google News