UPDATE 11:40: Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a negat acuzațiile potrivit cărora și-ar fi plagiat teza de doctorat, spunând o parte dintre cei 19.000 de angajați ai SRI au catalogat lucrare sa drept una „parțial plagiată”.
Teza de doctorat pe care Darius Vâlcov a susținut-o la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) se intitulează „Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”.
Mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale lucrării de doctorat a lui Darius Vâlcov sunt plagiate, sursele originale fiind exclusiv cărți de economie care nu sunt disponibile online, notează PressOne.
Potrivit sursei citate, conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care, între timp, a ieșit la pensie.
Presupusa cercetare este un studiu de caz de 7 pagini, în care este prezentat un profil al fabricii de țevi de oțel fără sudură TMK Artrom SA din Slatina.
Lucrările din care Vâlcov ar fi plagiat cele mai multe pagini nu sunt menţionate în bibliografie, mai scrie sursa citată.
Printre lucrările din care Vâlcov a copiat, uneori inclusiv notele de subsol, se numără:
- „Managementul modern”, scrisă de Samuel C. Certo, apărută la Editura Teora din Bucureşti în 2002
- „Dicţionar de management şi finanţe”, de Richard Koch
- „Managementul strategic al întreprinderilor şi provocările tranziţiei”, scrisă de Marcela Naneş şi apărută în anul 2000 la Editura All Beck
- „Finanţe manageriale”, scris de canadienii Paul Halpern, Fred Weston şi Eugene Brigham, publicat de Editura Economică în 1998
- „Finanţe. Teoria pieţelor financiare”, scris de Ion Stancu şi publicat la Editura Economică în 1997
- „Gestiunea financiară a întreprinderii”, scrisă de Nicolae Schigea, Laura Giurcă Vasilescu, Roxana Ispas şi Cristian Stanciu, apărută în 2005 la Editura Universitaria din Craiova.
Subcapitolul IV intitulat „Managementul financiar al întreprinderilor în spaţiul Uniunii Europene” este copiat din cartea „Management comparat. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Japonia”, semnată de Ovidiu Nicolescu şi apărută în 1998 la Editura Economică.
În bibliografia tezei de doctorat figurează și patru articole pe care Darius Vâlcov le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferenţiar la Facultatea de Finanţe, Bănci şi Contabilitate a Universităţii „Dimitrie Cantemir”.
Darius Vâlcov este în prezent consilier de stat în Guvernul Dăncilă, fiind cel care a structurat bugetul de stat pentru 2018 și 2019. Anterior, el a fost ministru al Finanțelor (decembrie 2014 – martie 2015) și ministrul pentru Buget (august 2014).
În februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția. Decizia nu este definitivă, iar faptele ar fi fost comise în perioada în care a fost primar al orașului Slatina din partea PDL.
Conform sursei citate, Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.
- Darius Vâlcov, eminența cenușie din PSD. De la primar și ministru, la consilier de stat, cu escale la DNA
- Darius Vâlcov a explicat de ce nu are niciun card bancar și cum procedează la rezervările online
- Darius Vâlcov susține că KGB a vrut să-l racoleze: „Lucruri grave, care pot fi dovedite”
Citește și:
Dinamo are nevoie de Gigi Becali. „Să vină un nebunatic”
Prima reacție după articolele Libertatea: DIICOT a făcut apel în cazul Țăndărei!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro