Decizia judecătorilor nu este definitivă și poate fi atacată de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova.
„În baza art 362 alin 1 rap la art 208 alin 5 C.pr.pen comb cu art 242 alin 1 C.pr.pen revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Darius Bogdan Vâlcov prin Ordonanţa din 16 noiembrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore la comunicare”, au stabilit judecătorii doljeni.
Magistrații Tribunalului Dolj au constatat că în cazul lui Vâlcov ar fi dispărut temeiurile pe baza cărora procurorul DNA a luat față de acesta măsura preventivă.
„Măsura preventivă se revocă, din oficiu sau la cerere, în cazul în care au încetat temeiurile care au determinat-o ori au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii, dispunându-se, în cazul reţinerii şi arestării preventive, punerea în libertate a suspectului ori a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză”, arată articolul 242 alineatul 1 din Codul de procedură penală, invocat de judecători.
În februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat, de instanța supremă, la 8 ani de închisoare, pentru trafic de influență și spălare de bani. Instanţa a dispus confiscarea de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane de lei. Decizia instanței nu este definitivă.
În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.
Alături de Darius Vâlcov sunt judecaţi Lucian Petruţ Şuşală, fost său şofer, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.
Procurorii anticorupție susțin că, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, a luat legătura cu Darius Vâlcov, care era la acea vreme primar al municipiului Slatina. Barna i-ar fi cerut lui Vâlcov să-i influențeze pe decidenții din cadrul Companiei de Apă Olt SA, pentru ca firma sa să câștige licitații pentru lucrări în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.
În schimbul sprijinului, Barba i-a promis lui Vâlcov că îi va da 20 la sută din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, Guvernul a aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile, au scris procurorii DNA în rechizitoriu.
Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului au fost încheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”.
Anchetatorii susțin că, odată cu începerea procedurilor de licitație pentru atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au acționat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv. Au eliminat din caietul de sarcini unele condiții de eligibilitate pentru a favoriza firma Tehnologica Radion. Astfel, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile pentru proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt” și a semnat contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552 lei.
Darius Vâlcov este acuzat și că, începând cu anul 2011, a realizat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, pe care le-a deținut succesiv, folosind informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. Astfel, a obținut pentru sine un folos în valoare de 2.272.200 lei.
Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe 3 lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei.
Citește și: