Mihai Ţurcanu părăsit conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) săptămâna trecută, din cauza scandalului laptelui contaminat cu aflatoxină.
Premierul Victor Ponta a semnat săptămâna trecută demisia lui Mihai Ţurcanu din postul de ANSVSA, iar atribuţiile de conducere au fost preluate de vicepreşedintele Vladimir Mănăstireanu, până la numirea unui nou preşedinte.
„Riscăm să intrăm într-o panică europeană şi să constatăm că nimic nu mai putem consuma. E vorba de mesajul dat către populaţie şi interesul economic legat de producători. Din acest motiv am avut o discuţie cu ministrul Agriculturii şi cu preşedintele ANSVSA, vom lua măsuri de reorganizare a conducerii ANSVSA pentru a avea nişte proceduri mai clare”, a precizat Victor Ponta, săptămâna trecută.
Ce este aflatoxina?
Aflatoxina este o substanţă cancerigenă eliberată de anumite tipuri de ciuperci (mucegaiuri) care infectează alimentele depozitate necorespunzător, în condiţii de igienă precară sau în mediu plin de umezeală.
„Este o otravă sintetizată de ciuperci microscopice, adică mucegaiuri, mai exact de Aspergillus flavus, un mucegai galben”, a declarat prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ea se găseşte cel mai des în cafea, arahide, porumb, alune, condimente şi furaje pentru animale, ţinute în condiţii de umezeală. Toxina din mucegai se transmite în corpul animalelor (vaci, păsări, etc) şi apoi, în corpul uman. Dacă unele animale elimină aflatoxina după un număr de zile, cercetătorii de la noi susţin că organismul uman nu poate scăpa de toxina cancerigenă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro