Cuprins:
În cazul pensionarilor care primesc banii prin poștă, pensiile se plătesc „în intervalul 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor”, informează Casa de Pensii.
Totuși, în noiembrie, în cazul pensionarilor care primesc banii prin poștă ar putea apărea întârzieri, având în vedere că 1 noiembrie este vineri. Există riscul ca nu toți pensionarii români să primească banii în această zi, iar după aceea urmează weekendul, 2 și 3 noiembrie.
Astfel, pentru unii dintre români, poștașii ar putea aduce pensia cu două zile întârziere, adică pe data de 4 noiembrie.
Întârzierea plății pensiilor pe luna noiembrie ar putea apărea în cazul românilor care au optat pentru primirea banilor prin poștă.
În cazul pensionarilor care încasează pensia prin card, aceasta se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.
Cât timp rămâne pensia la poștă, dacă românii nu sunt găsiți acasă
În cazul pensionarilor care nu sunt găsiți acasă când vine poștașul cu banii, pensia se poate păstra doar două zile la ghișeu.
„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs”, mai anunță Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Cum se calculează pensia, după noua lege
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).
VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.
La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8% și este de 2.032 de lei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro