După ce Libertatea a prezentat situația din secția ATI a Spitalului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, unde din 44 de pacienți COVID intubați au supraviețuit doar 2, alte două spitale mari au răspuns cererilor redacției: Spitalul COVID din Arad și Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara
Spitalul COVID Arad: 4,3% rată de supraviețuire de la pacienții intubați mecanic
”Până în prezent au fost tratați 70 de pacienți prin ventilație mecanică invazivă, iar 67 au murit”, a declarat Adrian Wiener, coordonatorul unității medicale arădene, spital cu o secție 27 de paturi ATI.
Printre cei trei supraviețuitori s-a aflat un pacient care a fost intubat timp de 50 de zile.
dr. Adrian Wiener, coordonator Arad:
”Nu toate paturile sunt dotate cu ventilatoare, dar avem aparate de oxigen și pe secții”, a mai adăugat managerul. Nu lipsa de ventilatoare sau de paturi, spune dr. Wiener, a dus la rata de mortalitate de peste 95% pentru pacienți, ci starea sănătății, faptul că au venit târziu, din diverse motive, și evoluția bolii.
Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: 6% rată de supraviețuire de la pacienții intubați mecanic
La Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara au fost intubați mai mulți pacienți, conform datelor oferite de unitatea medicală pentru Libertatea.
Este spitalul unde, inițial, dr. Musta raporta ”cea mai bună rată de supraviețuire din țară”. Între timp, lucrurile s-au schimbat.
”Au fost internați în secția de Terapie Intensivă 212 pacienți. Au fost intubați 149, dar din păcate 140 nu au supraviețuit”, a declarat doctorul Cristian Oancea, managerul spitalului de boli infecțioase timișorean.
2 din 3 pacienți care ajung la ATI la spitalul timișorean decedează, și doar 1 din 20 de pacienți conectați la ventilator supraviețuiește, ponderi care se regăsesc și la alte spitale.
”Rata de supraviețuire în cazul acestor pacienți aflați în fază critică, din câte știu eu, e undeva la 10% la toate spitalele COVID din țară”, spune doctorul Cristian Oancea, managerul unității de la Timișoara.
Acesta a spus că printre cei cei 9 supraviețuitori de la ei s-a aflat și o pacientă care a stat intubată timp de 5 săptămâni.
Mortalitatea la ATI: 66% la ”Infecțioase” Timișoara, 61% la ”Marius Nasta”
În privința ratei de mortalitate de la ATI, la toți pacienții internați acolo, nu doar cei intubați, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara aceasta este de 66%, iar la Marius Nasta, în București, de 61%.
Rezumând, rata mortalității la oamenii intubați mecanic invaziv de la cele trei spitale care au furnizat informațiile este:
- ”Marius Nasta” București: mortalitate 96,5%, din 44 oameni au supraviețuit 2.
- Spitalul Covid Arad: mortalitate 95,7%, din 70 au supraviețuit 3.
- Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: mortalitate 94%, din 149 au supraviețuit 9.
Medic ATI: E nevoie de date, de explicații
Medicii din Terapie Intensivă consultați de Libertatea susțin că aceste cifre necesită explicații, cu date care însă, din păcate lipsesc, deși ziarul a instat de luni de zile la Ministerul Sănătății în privința perioadei de internare până la deces, de pildă, un factor despre care medicii ATI vorbesc frecvent.
”Fiecare caz în parte ar trebui analizat. Este foarte important, de exemplu, de aflat data în care pacientul a avut primul test PCR pozitiv și această dată trebuie corelată cu momentul internării”, a explicat un medic ATI.
Întârzierea internării ar putea fi, spune medicul, care a rugat să i se păstreze confidențialitatea, una dintre explicațiile mortalității mari din secțiile noastre ATI, pentru că situație europeană arată mai bine ca rată a supraviețuirii.
Doctorul consideră că ”dacă pacientul a stat acasă prea mult și a ajuns la spital cu o agravare a bolii, cu plamânii extrem de afectați, atunci el a ajuns în ATI prea târziu. În acest caz nu este vina sistemului. În schimb, dacă pacientul a ajuns repede în spital după diagnosticare cu boala COVID și a ajuns să moară în ATI la scurt timp, atunci putem vorbi de o problemă a sistemului medical”, a adăugat medicul.