Soluții pentru strângerea banilor nu au încetat să apară mai ales că foarte multe personalități din diferite domenii s-au înscris pro bono în această cursă de adunare a sumei. Actorul Victor Rebengiuc a venit cu ideea ca în prag de Campionat European, românii să renunțe la o bere rece și să dea banii pentru Cumințenia Pământului.

S-a strâns ceva „mărunțiș”

Până în acest moment s-au colectat 129.526 de euro pentru Cumințenia Pământului, în condițiile în care până în toamnă Guvernul va trebui să strângă 6 milioane de euro. Partea bună este că pare să fie sansă de izbândă, având în vedere că 60.000 de euro s-au adunat în ultimele zile.

„Au discuții legate și de ce trebuie să mai dăm bani dacă Guvernul poate să pună toată suma sau de ce pune suma respectivă și apoi vine și cere bani”, a declarat premierul Dacian Cioloș în cadrul conferinței de lansare a campaniei „Brâncuși e al meu”.

O bere pentru Cumințenia Pământului

După ce în urmă cu mai bine de două decenii, românii erau încitați să dea „un leu pentru Ateneu”, acum a venit rândul să mai dea câțiva lei pentru Cumințenia Pământului. Dar de data asta banii, ar putea veni din „fondul de bere” al familiei.

„Vă îndemn pe toți, dați fiecare cât costă o bere! Nu beți o bere și dați banii la Cumințenia Pământului și încetul cu încetul, din mai multe beri, să se strângă banii”, a declarat actorul Victor Rebengiuc.

Totodată, maestru Rebengiuc a venit cu o propunere foarte interesantă atunci când s-a pus în discuție strângerea de fonduri pentru capodopera luui Brâncuși. Acesta a spus că s-ar putea mări prețul biletelor la spectacole de teatru, de muzica și alte astfel de evenimente culturale, cu un singur leu, iar acela să meargă în conturile pentru Cumințenia Pământului.

Experiment social pe seama românilor

Totul pare un experiment social creat de Guvern pentru a vedea dacă românii reușesc să doneze 6 milioane pentru recuperarea unui obiec de patrimoniu extrem de important și de valoros. Cu toate acestea este posibil să existe aceleași discuții care au existat și la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Deși despre aceasta s-a spus că nu va fi construită decât din banii de donații, Guvernul a donat o importantă sumă pentru construirea ei. Construicția Catedralei se astimează că va ajunge la circă 80 de milioane de euro.

„Dincolo de matematica despre cum se mobilizează această sumă ni s-a părut că este un moment important în a folosi acest proces de achiziție a unei opere de artă, care prin definiție reprezintă sufletul neamului românesc, pentru construcția spiritului cetățenesc colectiv trecând printr-o asumare a responsabilității individuale”, a declarat Cioloș.

Potrivit lui, este foarte important să păstrăm Cumințenia Pământului în patrimoiul public pentru ca ea să poată fi accesibilă populației.

„Dacă e un succes, e un succes al cetăţenilor români. Dacă este un insucces, sigur, eu mi-l asum ca atare, dar asta înseamnă că ne mobilizăm greu la astfel de lucruri şi aşa cum s-a spus aici, indiferent dacă se strânge sau nu suma. Dacă ţin eu bine minte, de la Ateneul Român încoace nu prea au mai îndrăznit Guvernele să lanseze astfel de campanii. Eu prefer să lansăm această campanie, indiferent de rezultatul ei, pentru a avea un început”, a conchis prim-ministrul.

Guvernul Ponta, implicat în dreptul de preempțiune

Dacian Cioloș nu a vrut să diminueze nici efortul depus de fostul guvern în deschiderea posibilităților de a construi dreptul de preempțiune. „Dacă suntem oneşti trebuie să spun că Guvernul precedent a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul de preempţiune al statului român atunci când această operă a fost pusă în vânzare de proprietarii ei. Şi, pentru ca să fie lucrurile clare, pentru că au tot fost discuţii asupra acestui subiect, această operă a rămas în proprietate privată, după un proces în justiţie între statul român şi proprietar, când justiţia a stabilit în mod definitiv şi irevocabil statutul acestei opere de artă”, a mai spus premierul.

Guvernul Cioloș a preluat în mod proactiv acest proces, continuând negocierile cu proprietarii şi obţinând această perioadă de câteva luni în care Guvernul a decis, dincolo de alocarea acelei sume de 5 milioane de euro, în preţul de achiziţie negociat cu proprietarii să se alăture şi un proces de subscripţie publică.

Unii nu donează

Eugen Teodorvici, fost ministru de finanțe, a spus că nu va dona pentru Cuminţenia Pământului, pe motiv că nu este de acord cu campania demarată de Guvern pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi.

„Ca ministru de finanţe vă spun de ce nu donez. Acest guvern, dacă doreşte într-adevăr şi spune că este pentru România extrem de importantă, atunci poate să aloce foarte repede banii din fondul de rezervă la dispoziţia guvernului, fără nicio problemă. Adică să nu stai să speri că poate această subscripţie îţi va aduce suma necesară. Dacă tot spui că arde şi că într-adevăr pentru România contează, pui frumos bani din guvern, laşi eventual această subscripţie publică să se împlinească la vremea la care ea trebuie să se împlinească. O să vezi atunci dacă ai strâns un milion, două, trei, câţi bani strângi, care pot veni în buget ca şi contribuţie a celor care vor să subscrie faţă de efortul pe care ţara l-a făcut”, a firmat Teodorovici.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News