Mai precis, datoria publică a ajuns la 731,28 miliarde de lei în luna mai, faţă de 712,12 miliarde de lei în luna precedentă. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut de la 48,7% în aprilie la 50,1% în mai.
Cea mai mare parte din această datorie, adică 609,37 miliarde de lei, a fost reprezentată de titluri de stat, iar împrumuturile s-au situat la 110,414 miliarde de lei, scrie Agerpres. Datoria se raportează la Produsul Intern Brut al ultimelor 4 trimestre.
Un nivel similar, adică tot peste 50%, a mai fost înregistrat în februarie 2022, când datoria publică a fost de 50,6% din PIB.
Datoria României a crescut în ultimii ani pe fondul majorării de salarii și pensii, a notat Economedia. Majorările nu au putut fi susținute din creșteri ale veniturilor, prin urmare au fost necesare împrumuturi pentru a le plăti.
Ce se întâmplă dacă datoria publică trece de 50% din PIB
Datoria guvernamentală este suma totală a împrumuturilor făcute de stat de la persoane fizice, bănci sau de la guvernele altor țări pentru a-și finanța cheltuielile sau investițiile. Statul este obligat să ramburseze aceste împrumuturi la termenul convenit, alături de plata dobânzilor aferente.
Legea responsabilității fiscal-bugetare a stabilit mai multe praguri pentru datoria publică. Dacă acestea sunt depășite, atunci Guvernul trebuie să ia măsuri.
Astfel, dacă datoria publică depășește 45% din PIB, dar este sub 50%, Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte Guvernului un raport justificativ și să ofere soluții ca să mențină acest indicator la un nivel viabil.
Dacă datoria publică depășește 50% din PIB, dar este sub 55%, așa cum este cazul acum, atunci:
- Guvernul prezintă și „aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice” în PIB
- trebuie luate inclusiv măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale cu salariile din sectorul public
Dacă datoria publică va depăși 55% din PIB, dar va fi sub 60%, atunci:
- se iau toate măsurile prevăzute anterior pentru cazul în care datoria publică depășește 50% din PIB
- Guvernul va lua măsuri „care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public”.
Până acum, datoria publică a României nu a depășit niciodată pragul de 55% din PIB.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro