În urma sentinței, Armand şi Liliana Daneliuc trebuie să despăgubească o fostă pacientă, căreia i-au prescris în dozaj greşit un medicament puternic.
Pacienta a ajuns să ia de două ori pe zi tratamentul respectiv, în condiţiile în care ar fi trebuit să o facă de două ori pe săptămână.
Mai mult, acest caz scoate la iveală şi carenţele din sistemul farmaceutic, susține Ziarul de Iași, care precizează că farmacista la care a mers pacienta cu rețeta greșită nu a luat nicio măsură pentru a preveni consecințele. Aceasta a vândut medicamentul, deși era un dozaj toxic.
Reţeta greşită a făcut obiectul unui proces complicat, început în 2015 și soluţionat recent de judecătorii ieşeni. Sentinţa nu este definitivă.
Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro, însă judecătorii au considerat că e îndreptăţită să primească 70.000 de euro, deoarece sănătatea fizică şi psihică a femeii a fost afectată.
Cazul pacinetei Valeria C. femeii a fost analizat şi de anchetatori, care au instrumentat un dosar penal de vătămare corporală din culpă ce a fost clasat, în 2017, când procurorii au considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Cum a început scandalul rețetei greșite
La sfârșitul anului 2014, Valeria C. a mers la medicul de familie Armand Daneliuc, de la care a primit un bilet de timitere către Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată de poliartrită reumatoidă.
Medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat, pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână.
Pe 18 decembrie, Valeria C. a mers din nou la cabinetul medicului său de familie, acolo unde a primit o reţetă pentru medicamentul Metotrexat, însă în doză greşită: 10 mg x 2/zi timp de 30 de zile în loc de 2 x 10 mg/săptămână.
Cu acea reţetă, pacienta a mers la o farmacie, de unde a făcut comandă de medicament, care nu era suficient pe stoc.
Deşi dozajul de pe reţetă era unul toxic, farmacista a acceptat comanda de Metotrexat şi, peste 3 zile, i l-a oferit Valeriei C.
„Reclamanta şi-a administrat singură medicamentul respectiv, în dozajul menţionat pe reţeta emisă de pârâţi, începând cu 22.12.2018. După 5 zile de tratament, starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăţit şi a fost necesară internarea sa în spital“, se arată în motivarea sentinţei.
Femeia a fost diagnosticată cu pancitopenie, stomatită, eczemă inghinală şi interfesier suprainfectat, toate efecte secundare la Metotrexat.
A urmat o perioadă de tratament, în care pacienta a stat şi la pat, în prezent, starea sa de sănătate nefiind afectată de episodul de atunci.
Potrivit motivării instanţei, supradoza de Metotrexat nu i-a pus viaţa în pericol, însă asta doar pentru că organismul a reacţionat la supradoză, în condiţiile în care reţeta greşit prescrisă era pentru 30 de zile.
„Practic, reacţia violentă a organismului a fost ceea ce i-a salvat viaţa, din perspectiva respectivei analize a dozajelor“, au precizat judecătorii.
Cum s-au apărat cei doi în timpul procesului de la Judecătoria Iaşi
Doctorul Armand Daneliuc a spus că Valeria C. a venit la cabinet pentru transcrierea reţetei în aceeaşi zi în care a fost externată, adică pe 17 noiembrie 2014. Atunci, doctorul i-ar fi explicat despre efectele secundare ale medicamentului, ba chiar i-ar fi explicat, clar, că trebuie să ia medicamentul de două ori pe săptămână.
Tot atunci, i-a spus pacientei să vină a doua zi pentru reţetă, însă, a zis el, nu a mai auzit nimic de Valeria C. până în ianuarie 2015, când a aflat că femeia e în spital din cauza supradozei de Metotrexat.
Doctorul s-a apărat spunând că reţeta ar fi fost transcrisă greşit, însă nu de el, ci de o asistentă medicală, care i-a înmânat-o pe 18 noiembrie.
„Asistentele redactează reţetele pe calculator, dar numai în prezenţa doctorului, la recomandarea acestuia, la dictarea acestuia, iar ulterior doctorul o verifică. Asistenta domnului doctor Daneliuc Armând a considerat, probabil, că fiind vorba doar de transcrierea unor medicamente de pe scrisoarea medicală, se poate descurca singură. Nu şi-a imaginat, şi nici pacienta nu i-a spus că medicul din spital nu numai că nu i-a eliberat reţeta compensată, dar nici măcar nu i-a explicat pacientei cum să ia tratamentul“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de soţii Daneliuc.
Reporterii publicației citate au încercat să discute cu doctorul Armand Daneliuc, dar acesta nu a oferit niciun comentariu despre caz sau sentință.
În schimb, pacienta a afirmat că a avut o colaborare foarte bună cu cei doi medici înainte de acest incident.
În Statele Unite, un cuplu de asiatici dă în judecată o clinică de fertilizare, după ce o femeie a fost inseminată greșit.
Cei doi și-au dat seama de acest fapt abia când femeia a născut, după ce au observat că gemenii nu sunt asiatici, precum ei.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro