Patru persoane au murit și alte două au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc în toamna anului trecut pe Drumul European 583, în localitatea ieșeană Bălțați, șosea cunoscută drept „Drumul morții”.
O profesoară de 52 de ani din Huși, județul Vaslui, soțul ei (52 de ani), fiul lor (23 de ani) și logodnica acestuia (21 de ani) au pierit după ce autoturismul în care se aflau a intrat într-o altă mașină care se deplasa din sens opus.
Vinovat de producerea accidentului a fost considerat soțul profesoarei, care a pierdut controlul volanului din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum. Dosarul penal a fost clasat de procurori.
Despăgubiri cerute societății care a asigurat autoturismul
Rămași fără niciun sprijin la bătrânețe, părinții profesoarei s-au adresat Tribunalului Vaslui, solicitând instanței să oblige societatea cu care era încheiată polița de asigurare a autoturismului implicat în accident să le plătească despăgubiri.
Cei doi soți, ambii trecuți de 70 de ani, au suferit un șoc în urma tragediei, necesitând tratament medical pentru atenuarea impactului emoțional.
Nicio sumă de bani nu va putea atenua vreodată trauma suferită de acești oameni, nicio sumă de bani nu va complini absența victimelor și a afecțiunii acestora, însă, dat fiind că doar compensația bănească este posibilă în astfel de situații, aceasta se cuvine a fi acordată pentru considerente îndeobște cunoscute.
Avocatul celor doi părinți:
În opinia apărătorului, scopul despăgubirilor este de a le ușura viața celor doi septuagenari rămași fără niciun sprijin.
Asigurătorul: „Se impune prudență”
Reprezentanții societății de asigurare au considerat despăgubirile solicitate (un milion de lei pentru fiică, respectiv un milion de lei pentru nepot) ca fiind exagerate.
Asigurătorul a subliniat că este de acord cu acordarea daunelor morale, însă a solicitat instanței ca suma pe care o va stabili să fie una rezonabilă, care să compenseze, din punct de vedere financiar, ajutorul pe care l-ar fi primit în mod firesc de la fiică și nepot.
„Situația specială din acest dosar implică și o valență morală, având în vedere că ginerele reclamanților (soțul/tatăl victimelor) a fost singurul vinovat de această tragedie. În atare situație, se impune o oarecare prudență în cuantificarea daunelor morale, fiind greu de crezut că s-ar fi formulat o astfel de cerere și s-ar fi primit astfel de sume dacă nu ar fi intervenit răspunderea contractuală a asigurătorului”, a invocat în fața judecătorilor reprezentantul societății de asigurare.
Despăgubiri pentru „un trai liniștit”
În urma analizării probelor, Tribunalul Vaslui a admis în parte cererea celor doi soți și a obligat asigurătorul să le achite câte un milion de lei pentru fiecare.
Judecătorii au motivat că suferința celor doi părinți nu trebuie minimalizată prin simplul fapt că ginerele a fost cel vinovat de producerea accidentului.
„În mod evident, defunctul nu a urmărit producerea unei asemenea tragedii și suferințele morale sunt aceleași, indiferent de persoana vinovată de producerea accidentului. Instanța va avea în vedere la stabilirea cuantumului sumei ca aceasta să poată asigura reclamanților un trai liniștit, cel puțin din punct de vedere financiar, fără griji în ceea ce privește procurarea medicamentelor, a monitorizării stării de sănătate, a apelării la persoane pentru a le ajuta în traiul zilnic”, se arată în hotărârea pronunțată, pe 25 martie, de Tribunalul Vaslui.
Cele două milioane de lei stabilite în acest caz sunt cele mai mari despăgubiri acordate de Tribunalul Vaslui cu titlul de daune morale. Decizia instanței nu este definitivă.
FOTO: Ziarul de Iași
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro