Înainte de întrevederea cu secretarul de stat Antony Blinken, programată la Washington, David Cameron a făcut o escală la Mar-a-Lago (Florida) pentru o întâlnire neoficială cu Donald Trump, informează presa britanică și cea americană.
„Vizita la Washington, marţi şi miercuri, va urma după întâlnirea ministrului cu fostul preşedinte Donald Trump în Florida, luni, 8 aprilie”, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe, citat de France Presse.
Această întâlnire cu fostul președinte republican Donald Trump, adversarul actualului preşedinte democrat Joe Biden pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a avut loc în ajunul unei vizite în care șeful diplomației britanice și-a propus să pledeze în favoarea deblocării ajutorului american pentru Ucraina şi să discute despre situaţia din Fâşia Gaza, notează France Presse, preluată de Agerpres.
Întrevederea Cameron-Trump are loc în timp ce ministrul britanic caută să-i convingă pe aliații lui Trump din Camera Reprezentanților să aprobe ajutorul în valoare de 60 de miliarde de dolari propus de Joe Biden pentru Ucraina, observă Bloomberg.
Potrivit The Guardian, Cameron a purtat discuții cu Trump în Florida pe fondul eforturilor de a consolida sprijinul pentru Ucraina.
Propunerea lui Biden, care, pe lângă sprijinul pentru Ucraina, prevede ajutoare pentru Israel și Taiwan, are nevoie de un vot pozitiv în Camera Reprezentanților după ce a fost aprobată, în februarie, în Senat, dar președintele acestei instituții, republicanul Mike Johnson, evită deocamdată să o supună votului pe fondul unor diviziuni între democraţi şi republicani înainte de alegerile prezidenţiale.
Cameron vrea ca Ucraina să treacă în ofensivă anul viitor
La rândul său, Cameron a anunțat încă de acum câteva zile că vizita sa la Washington este menită deblocării ajutorului SUA pentru Ucraina.
„Un succes al Ucrainei şi eşecul lui Putin sunt vitale pentru securitatea americanilor şi a europenilor”, a afirmat David Cameron într-un comunicat emis înainte de a urca în avion cu direcția Statele Unite.
O victorie a Rusiei ar fi „auzită clar la Beijing, Teheran şi în Coreea de Nord”, alți contestatari ai Statelor Unite, a avertizat șeful diplomației britanice.
Ajutorul oferit de ţările europene şi de Statele Unite „fac o diferenţă uriaşă pe câmpul de luptă din Ucraina şi în apele Mării Negre”, a insistat el.
Dorința lui Cameron este ca Ucraina să mențină liniile anul acesta și să treacă la ofensivă anul viitor.
În afară de Blinken, Cameron se va întâlni la Washington cu membri ai Congresului, atât democrați, cât și republicani.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa va pierde războiul dacă Congresul nu va adopta pachetul de asistență militară. „Dacă Ucraina pierde războiul, alte țări vor fi atacate”, a avertizat el.