„Julius și Patapoutian au descoperit «receptorii de temperatură şi de atingere»”, a explicat Comitetul Nobel. O serie de proteine specializate (TRP), situate în membrana neuronilor, reacționează la schimbările de temperatură și de voltaj. De la receptori, informația este transmisă către creier, unde poate fi utilizată pentru a genera un răspuns. Acesta este, pe scurt, mecanismul descoperit și explicat de Julius și Patapoutian.
Julius și Patapoutian au câștigat Premiul Nobel, deși presa internațională nota, înaintea anunțului Comitetului Nobel, că biochimista americană de origine maghiară Katalin Kariko, 66 de ani, vicepreședinte senior al BioNTech și profesor la Universitatea din Pennsylvania, și Drew Weissman, 62 de ani, medic și cercetător american, colaborator al lui Kariko, au șanse să primească reputatul premiu pentru munca lor cu privire la dezvoltarea vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN Mesager.
„Alfred Nobel a fost foarte clar în testament când a enumerat criteriile pentru Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină. Descoperirea trebuie să aducă un beneficiu pentru omenire, astfel încât și criteriile noastre sunt foarte restrânse. Cum simți căldura este un element esențial pentru omenirea care se luptă să supraviețuiască”, a explicat Juleen Zierath, profesor de fiziologie și membru al Adunării Nobel, de la Institutul Karolinska.
Începând cu anul 1901, au fost acordate 111 de Premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.
Premiul de anul trecut a fost acordat pentru trei oameni de știință, Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice, care au descoperit virusul hepatitei C.
Premiul prestigios aduce cu o medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari. Banii provin dintr-un fond lăsat de creatorul distincțiilor, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.
Foto: EPA