Expertul în sănătate a mai afirmat că omenirea va fi, de asemenea, nevoită să înveţe „să îl împiedice să se propage şi să se ajungă la focare”.
Va trebui să putem să facem asta în viitorul previzibil. Eradicarea nu este o ţintă rezonabilă pentru lume în acest moment.
David Nabarro:
Medicul a mai spus, în cadrul unei emisiuni la SkyNews, că „de fiecare dată când există o creştere a numărului de cazuri, în minte apare ideea că se poate să fi apărut o nouă variantă”.
Mai mult, Nabarro a punctat că nicio țară nu este „scutită” de OMS atunci când vine vorba de investigarea pandemiei.
Când avem de-a face cu pandemii, este un efort comun între guvernele naționale și OMS. Suntem reciproc dependenți unul de celălalt și nicio națiune nu este scutită.
Expert OMS:
El a menționat că OMS nu este o „superputere independentă” cu „un cec în alb” pentru a face ceea ce vrea și trebuie să „funcționeze în conformitate cu regulile stabilite de guvernele care o dețin”.
Afirmațiile sale au fost întărite de președintele Academiei de Științe Medicale din Marea Britanie, care a spus că scopul va fi de a reduce la minimum numărul de boli severe cauzate de virus, potrivit Inews.
Dame Anne Johnson, care este, de asemenea, profesor de epidemiologie specializat pe studiul bolilor infecțioase la University College London (UCL), a spus că oamenii nu vor să „continue să întârzie pentru totdeauna” atunci când vine vorba de ridicarea restricțiilor.
Dame Anne a declarat că săptămâna viitoare va fi „absolut critică” în privința datelor cu privire la infecțiile din Marea Britanie și că redeschiderea este o „decizie judecată foarte fin”.
Expertul a spus că este „liniștitor” să vezi o proporție mai mică de cazuri la populația mai în vârstă, vaccinată și că nu s-a înregistrat încă o creștere a numărul de internări în spitale.
Varianta indiană cauzează îngrijorări
Ministrul sănătății din Marea Britanie a declarat că redeschiderea totală programată pentru 21 iunie este pusă în pericol de varianta indiană mai ușor transmisibilă, potrivit SkyNews.
Varianta indiană a devenit predominantă în Marea Britanie, iar experții medicali au avertizat că ea are un risc mai crescut de a dezvolta forme ale bolii care necesită spitalizare decât varianta britanică.
Noua variantă de COVID-19, cunoscută și sub numele de varianta Delta, este cu 40% mai transmisibilă decât tulpina Kent (Alpha), a declarat secretarul pentru sănătate.
„Este mai dificil să gestionezi acest virus cu noua variantă Delta, dar în mod esențial credem că, cu două doze de vaccin, ai aceeași protecție ca și varianta veche.”, a transmis Matt Hancock.
Conform presei britanice, Guvernul de la Londra intenţionează să amâne cu două săptămâni data la care vor fi anulate toate restricţiile antiepidemice. Decizia în această privinţă este aşteptată pe 14 iunie.
Hancock a adăugat că, în pofida unei creşteri a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultimele zile, care a depăşit pragul de 5.000 şi chiar pe cel de 6.000 de cazuri recenzate zilnic, numărul spitalizărilor a rămas stabil, iar majoritatea pacienților internați nu au fost vaccinați.
Peste 172 de milioane de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate oficial de la debutul pandemiei în întreaga lume. Numărul real este considerat a fi unul mult mai mare având în vedere politicile diferite ale fiecărui stat privind raportarea sau persoanele care au trecut prin boală fără a se testa sau fără a dezvolta simptome. Dintre cei infectaţi, 3,7 milioane au murit.
La nivel mondial, până duminică, 6 iunie, au fost administrate peste două miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19.