„Am început să fiu susținut odată ce am ieșit dublu campionial. Cum ajungi acolo? Cum ajungi acolo fără susținerea lor, fără bani, pentru că înotul nu e cel mai scump sport, dar nu e ieftin”, spune campionul în într-un interviu pentru M.C.N. Podcast.

„Slipii ăia cu care mă duc eu la Jocurile Olimpice sunt 400 de euro, bucata aia de material! E scump, echipamentul, ai nevoie de deplasări, de cantonamente, de concursuri plătite tot felul, de apă caldă!”, explică David Popovici.

Costurile uriașe necesare pentru a naște performeri nu pot fi susținute, în cele mai multe cazuri, de familii, iar finalul nu poate fi decât unul: renunțarea. Indiferent de nivelul și dorința copilului, lipsa susținerii și greutatea costurilor duc doar la sfarșitul unui vis și, uneori, la moartea unui viitor campion.

O soluție ar fi, spune dublul medaliat olimpic la Paris 2024, o mai bună gestionare a banilor din sport: o mică parte din recompensele oferite de statul român marilor campioni să ia alt drum, pentru încurajarea, susținerea și ghidarea copiilor și a tinerilor.

„Mi-ar plăcea să primească măcar o fracțiune, măcar, o fracțiune din sprijinul ăsta tinerii de când sunt mici, ei își doresc să continue cu sportul. Un copilul ai căror părinți pur simplu nu-și mai permit să-l ducă la înot, costă mult prea mult, de la abonamentele la înot, la toate, nu îl va mai duce pe copil când împlinește 12-13 ani, chiar dacă copilul își dorește, nu mai au ce să facă”, spune Popovici.

„În momentul în care ești demoralizat, pur și simplu de faptul că simți că nu ești băgat în seamă, de cine ar trebui să fii băgat în seamă, și anume de către stat. Da….”, mai spune sportivul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News