Tribunalul a interzis gigantului fast-food să mai protejeze prin legislația drepturilor de autor marca Big Mac pentru sanviciuri de pui.
Goliatul din lumea fast-foodului a pierdut în fața unei plângeri depuse de Supermac’s, un lanț irlandez mai mic, la fel de renumit pentru burgerii săi.
Acesta a încercat să limiteze utilizarea mărcii înregistrate de McDonald’s în UE, susținând că gigantul american l-a împiedicat să se extindă în întreaga Europă.
McDonald’s nu a dovedit că a folosit brandul și la alte produse
Judecătorii au declarat că McDonald’s „nu a dovedit că marca contestată a fost utilizată în mod real” pentru alte produse, cum ar fi sandviciurile cu pui sau serviciile legate de gestionarea restaurantelor ori de opțiunile de comandă pentru acasă, potrivit unei declarații a instanței.
Decizia dă dreptate Supermac în lupta de aproape un deceniu cu McDonald’s pentru marca comercială.
Mai exact, McDonald’s pierde dreptul exclusiv de a folosi marca „Big Mac“ pentru numele de restaurante sau pentru produsele de pui. Exclusivitatea McDonald’s asupra mărcii Big Mac rămâne valabilă doar pentru hamburgeri.
„David vs Goliat”
Directorul general al Supermac’s, Pat McDonagh, a declarat că hotărârea a fost o „răzbunare pentru micile întreprinderi de pretutindeni care țin piept unor entități globale puternice”.
„Am spus de ani de zile că ei au folosit hărțuirea prin intermediul mărcii comerciale”, a spus el. „Am știut, atunci când am pornit această bătălie, că este un scenariu David versus Goliat”, a completat el.
Compania a susținut că McDonald’s nu ar trebui să aibă dreptul exclusiv de a folosi sintagma „Big Mac” pentru alte produse din meniu, cum ar fi mâncăruri de pui sau servicii de restaurant, deoarece nu a folosit marca comercială pentru produse suplimentare timp de cel puțin cinci ani.
McDonald’s va putea folosi în continuare brandul
McDonald’s a precizat într-o declarație că decizia nu îi afectează dreptul de a utiliza marca Big Mac: „Big Mac-ul nostru iconic este iubit de clienții din întreaga Europă”.
Lanțul irlandez a sesizat anul trecut tribunalul UE cu privire la disputa sa comercială privind „Big Mac” pentru a anula o decizie din 2022 a oficiului de proprietate intelectuală al UE, care a anulat doar parțial drepturile McDonald’s asupra sintagmei, dar a menținut-o pentru servicii și alte potențiale produse din meniu.
Hotărârile tribunalului pot fi atacate la instanța supremă a UE, Curtea de Justiție.