Cuprins:
Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) a raportat în ultimele trei comunicări săptămânale din luna noiembrie privind evoluția infecțiilor respiratorii la nivel național un număr total de 411 cazuri de gripă clinică depistate în perioada 1-21 noiembrie 2021.
Comparativ cu același interval din anul trecut, când au fost raportate în total 37, arată o creștere de 11 ori a numărului de cazuri de gripă.
După secvențierea unui caz în laborator „s-a confirmat virus gripal tip B, în municipiul București”. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, a precizat INSP.
944 de cazuri de gripă raportate în tot sezonul trecut
Din analiza evoluției gripei în sezonul trecut, publicată de INSP, în iarna 2020-2021 au fost raportate 944 de viroze compatibile cu gripa, 4 cazuri secvențiate în laborator: unul de tip AH1, unul de tip A nesubtipat și două de tip B.
În iarna 2019-2020 au fost analizate și confirmate în laborator 1.929 de cazuri de gripă.
„Numărul scăzut de cazuri confirmate cu gripă poate fi explicat prin măsurile de distanțare și de protecție personală impuse în contextul pandemiei de COVID, precum și printr-o rată mai crescută a vaccinării antigripale”, a explicat INSP cazurile puține de gripă înregistrate sezonul trecut.
„Ratele de incidență a cazurilor clinice compatibile cu gripă și cu infecțiile respiratorii acute au avut valori mult mai scăzute comparativ cu cele înregistrate în ultimele două sezoane și nu a fost depășit pragul epidemic pe parcursul sezonului 2020-2021.”
Românii aproape că au renunțat și la vaccinul antigripal
La capitolul vaccinare antigripală, până pe 21 noiembrie 2021 au fost vaccinate 524.151 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății.
În sezonul trecut, vaccinarea a început la mijlocul lunii septembrie 2020, la fel ca acum, iar MS a achiziționat 2.970.000 doze, fiind utilizate 84,3% din ele. Au fost vaccinate 2.503.228 persoane, reprezentând 12,9% acoperire din populația generală.
51,2% au fost persoane cu vârsta peste 65 de ani, iar 45,9% cadre medicale.
În sezonul 2019-2020 s-au vaccinat doar 7,9% din români.
Pneumolog: „Purtarea măștii te apără și de gripă!”
Doctorul Gilda Popescu, specialist în pneumologie la Spitalul „Marius Nasta” din Capitală, a declarat pentru Libertatea că încă nu a constatat o creștere semnificativă a cazurilor de infecții virale de tip gripal.
„Fiind aerogenă, ca și infecția COVID, purtarea măștii și celelalte reguli de distanțare socială a redus, ca și anul trecut, cazurile de gripă”, a spus pneumologul.
Gilda Popescu consideră că modul în care populația va respecta de Sărbătorile de iarnă aceste măsuri de prevenire va determina atât o creștere a numărului de infecții cu COVID, cât și cele gripale. „Eu cred că pandemia i-a făcut pe români să conștientizeze mai bine despre ce înseamnă o infecție respiratorie virală și riscurile acesteia”, a spus specialistul de la „Nasta”.
Infecționist: „Începând din ianuarie, gripa ar putea concura cu COVID”
Și Cătălin Apostolescu, infecționist la Institutul „Matei Balș”, crede că felul în care va arăta luna ianuarie 2022 va depinde de modul în care se vor comporta românii de Crăciun și Anul Nou.
„Dacă ne vom comporta ca în această vară, atunci vom începe anul viitor cu valul 5 de COVID și sezonul de gripă, care vor concura unul cu altul. Anul trecut nu am văzut niciun caz de gripă pentru că lumea a purtat mască și a respectat cât de cât regulile de prevenție”, a spus doctorul Apostolescu. Acesta speră ca toate cele 1,7 milioane de doze de vaccin antigripal să fie administrate. „Acum au fost utilizate doar o treime. Nu e o veste bună”, a apreciat infecționistul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro