La fiecare iesire din oras, dai peste ei. Sunt cu zecile. Stau agatati de sosea si fac cu mana. Nu-ti spun „salut”, ci te roaga insistent sa-i iei cu tine in masina. Daca te opresti, iti poti castiga un partener de drum, fara sa stii absolut nimic despre el. in acelasi timp, iti amortizezi o parte din banii trimisi in rezervor sub forma de combustibil. Autostopul reprezinta un troc rentabil de care se folosesc mii de oameni in fiecare zi, fara sa aiba vreo treaba cu fiscul.
Profilul autostopistilor nu poate fi definit dupa o structura tipica. Sunt persoane de diverse varste si niveluri sociale, manate de cel putin tot atatea motive. Adrian Balescu face zilnic naveta intre comuna Vanatori si Bucuresti, pe o distanta de peste 60 km. Pentru 40.000 de lei si cateva zeci de minute de asteptare, tanarul de 29 de ani poate tocmi o ocazie la drumul mare, respectiv autostrada Bucuresti-Pitesti, pentru a ajunge in Capitala, unde lucreaza ca floricultor. „N-am alta solutie. Eu trebuie sa plec la 5 dimineata si primul microbuz spre Bucuresti este la 6.30. Plus ca e mult mai ieftin asa”, ne marturiseste Adrian.
si Ion Radu face de 16 ani cu mana masinilor pentru a ajunge de la Cascioarele in Capitala. Omul lucreaza ca zidar si zice ca „ocazia” este singura modalitate de a ajunge rapid acasa dupa ce iese de la lucru. „Microbuzele astea circula din doua-n doua ore. La ocazie dau 20.000 de lei si ajung si mai repede acasa”, spune omul.
Surprinzator, femeile reprezinta o clientela numeroasa in „statiile” de autostopisti, dovedindu-se neobisnuit de curajoase, in ciuda grozaviilor relatate zilnic de presa. „Nu mi-e frica, ma uit si eu la om inainte sa urc in masina, sustine Mariana Andreescu, o studenta din Ploiesti, care incerca sa-si gaseasca o masina spre casa la Piata Presei din Bucuresti. Pentru 30.000-40.000 de lei la primul sofer oprit, Mariana poate ajunge in Ploiesti fara microbuz, care taxeaza o astfel de cursa cu 90.000 de lei si fara tren, care costa 78.000 de lei.
Sofica Balescu, o tanara de 24 de ani, din Corbii Mari, spune insa ca nu face niciodata autostopul daca nu este impreuna cu sotul ei. „La cum sunt barbatii in ziua de astazi, e periculos sa te urci la un necunoscut in masina”, declara hotarata femeia.
Autostopistii ar putea renunta totusi la clasicul „ia-ma, nene!” in favoarea rezervarii on-line. Gabriel C., un tanar de 33 de ani din Arad, si-a deschis site-ul www.autostopist.ro prin intermediul caruia toti cei care vor sa se deplaseze dintr-o localitate in alta isi pot rezerva un loc intr-o masina particulara, fara a mai sta la marginea drumului. Procedura e simpla. Autostopistii trebuie sa posteze un anunt cu orasul de plecare, cel de destinatie, precum si data si ora pentru imbarcare. La randul lor, posesorii de autovehicule anunta pe site ca se deplaseaza intr-o anumita localitate, precizandu-si numele, marca si numarul de inmatriculare al masinii, locurile disponibile, localitatea de plecare si cea de destinatie, data si ora deplasarii. Lor li se ofera posibilitatea de a-si exprima si preferinte personale legate de potentialii clienti, cum ar fi pasageri nefumatori sau cunoscatori ai unor limbi de conversatie. La ora actuala, autostopist.ro are numai 160 de utilizatori inregistrati, insa aradeanul spera ca in cativa ani programul sa ajunga la succesul celor din Germania sau Marea Britanie, tari in care rezervarea on-line a ocaziilor de transport este o practica uzuala.

 
 

Urmărește-ne pe Google News