Cuprins:
„Fiecare floare semnifică dragostea noastră pentru Sfânta Parascheva și pentru pelerini”, spune bărbatul.
Iașiul se pregătește în aceste zile pentru un nou pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, sărbătorită în calendarul ortodox pe 14 octombrie. Racla cu moaștele va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 06.00 dimineață, și așezată într-un baldachin care a fost împodobit astăzi cu flori. De 20 de ani, fără întrerupere, familia Buștei, care deține o afacere cu flori în București, străbate țara cu mii de fire pentru a împodobi baldachinul sfintei. Ei donează florile și tot ei sunt cei care fac aranjamentul, împreună cu angajații lor.
Pentru anul aniversar, tematica centrală a florilor este „albă, de nuntă”, spune Ion Buștei, capul familiei. Au adus trei tipuri de crizanteme albe, una dintre ele, soiul Viena, fiind mai mare decât ambele palme de la mâini desfăcute, crini care nu sunt încă înfloriți, dar urmează să se desfacă în zilele următoare, și trandafiri albi. Fiecare aranjament are în centru un detaliu albastru, o floare de delphinium.
„Florile sunt proaspete, sunt pregătite cu drag, cu bucurie, sper ca toată lumea să se bucure fiindcă sunt chiar frumoase. Fiecare floare semnifică dragostea noastră pentru Sf. Cuvioasă Parascheva și aceste locuri și oamenii care vin să se închine, pelerinii”, a spus Ion Buștei.
Cum au ajuns prima dată la Iași: au visat că trebuie să se închine
Ion Buștei a povestit că prima oară a ajuns la Iași, alături de soția sa, Florentina, după ce, într-un vis al femeii, cineva i-a spus să meargă să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Prima vizită i-a plăcut atât de mult lui Ion Buștei, încât au început, în perioada aprilie – septembrie 2003, să vină la Iași la fiecare două săptămâni. Într-un interviu realizat de Libertatea în 2019 cu Florentina Buștei, aceasta a spus că dorința de a veni la Iași cu flori a fost a soțului ei, care i-a spus atunci: „atât de bine și de frumos e când vin aici, încât, atunci când va fi ziua Sfintei, vreau să-i îmbrac casa cu flori”.
Lucrurile au evoluat de atunci într-o rutină bine pusă la punct. Dacă în primul an au ajuns cu un camion de flori vrac, pe o ploaie torențială, și au împodobit cu o mână de oameni în toiul nopții baldachinul, acum sunt cel puțin 12 persoane care lucrează la asta.
Ghirlandele de brad vin primele atârnate de partea de sus a baldachinului, iar apoi aranjamentele de flori, lucrate timp de trei zile la București de o echipă de 20 de oameni, vin așezate de jur-împrejur, peste tot. În primul an, familia Buștei a adus la Iași trandafiri roșii, crini și crizanteme albe.
„Sfânta ne-a ajutat în acești ani, chiar dacă e în chip tainic, sunt lucruri pe care nu le putem explica. De fiecare dată ne întreabă lumea asta, dar e greu de explicat ce simțim în sufletele noastre. Nu m-am gândit că vom face asta 20 de ani, dar acum că au trecut aceștia, deja mă gândesc ce vom face următorii 20 de ani”, povestește Ion Buștei.
O mică minune în fiecare an: florile rezistă dincolo de orice așteptare
An de an, spune bărbatul, sunt martori la o mică minune a Sfintei Parascheva, care face ca nicio floare să nu se ofilească, să nu se înnegrească, cât stă pe baldachin. Dar niciodată nu a fost mai vizibil fenomenul, spune bărbatul, decât în 2020, când pelerinajul aproape că nu a mai avut loc.
Atunci ei au pregătit florile la București, au venit la Iași, dar în contextul pandemiei nu au putut să amenajeze baldachinul. S-au întors la București, au ținut o săptămână florile la rece, au venit din nou și le-au așezat. În total, florile au avut mai bine de trei săptămâni de când au fost culese și arătau la fel ca în prima zi.
„Este un secret, într-adevăr, legat de rezistența florilor, dar cred că îl știți la fel de bine ca mine: noi nu facem nimic special. Sigur, le alegem proaspete, le udăm, le păstrăm, dar acest loc le facem să rămână proaspete. În anul pandemiei, când au stat aproape o lună de zile fără să se păteze, fără o urmă neagră pe ele… nu știu. Noi ne pricepem la flori, dar nu ne-am așteptat la așa ceva”, își amintește bărbatul.
Sfânta Parascheva va fi îmbrăcată anul acesta în veșminte albastre
Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, a lăudat și el strădania familiei Buștei.
„Ne bucurăm că și anul acesta a venit familia Buștei cu aceste flori minunate care vor împodobi baldachinul. Și anul acesta, fără a ne vorbi cumva înainte, au găsit culori care se potrivesc cu ceea ce se pune pe trupul Sfintei, cu acel veșmânt”, a declarat preotul Constantin Sturzu.
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva începe de sâmbătă, 7 octombrie, și se va încheia oficial în ziua de hram, sâmbăta următoare, pe 14 octombrie. Jandarmeria a anunțat că se așteaptă ca peste 350.000 de persoane să vină în această perioadă să se închine, vârful fiind în ziua de hram, pe 14 octombrie, când la Liturghia săvârșită în centrul orașului sunt așteptați să participe 90.000 de credincioși.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Simona.T • 07.10.2023, 20:32
Bravo lor, felicitari, altii nustiu cum sa scoata profit din acest eveniment