Insula spaniolă Formentera, cea mai mică dintre insulele Baleare, este cunoscută pentru plajele sale spectaculoase. De-a lungul coastei, însă, este ascuns unul dintre cele mai vechi forme de viață de pe planetă, specia de iarbă de mare Posidonia oceanica. Crește doar în Marea Mediterană, iar un singur metru pătrat produce la fel de mult oxigen cât un hectar din pădurea amazoniană.
Cu toate acestea, din cauza poluării, dar și a schimbărilor climatice, „covorul” de iarbă se micșorează anual cu aproximativ 1,5%. Un biolog spaniol se luptă însă de 30 de ani pentru a salva specia. El a început să studieze această specie în 1993, când făcea scufundări în largul insulei Formentera.
Acționează ca plămânii Mării Mediterane datorită cantității mari de oxigen pe care o produce, iar asta ajută la curățarea apei. Mai mult, absoarbe cantități mari de dioxid de carbon și îl transformă în materie vegetală. Găzduiește și un număr mare de specii.
Manu San Felix:
Autoritățile au făcut câteva demersuri pentru a proteja Posidonia oceanica, însă nu suficiente, crede Manu San Felix. Proprietarii ambarcațiunilor au interdicție să ancoreze în anumite zone, însă numărul navelor este încă mare.
„Cu câțiva ani în urmă, doar 400 de iahturi ar fi venit la Formentera sau Ibiza, dar acum sunt aproximativ 4.000 în fiecare an, astfel încât impactul este mare. Ancorele lor pot distruge porțiuni mari de iarbă”, a spus San Felix.
El a venit chiar și cu o soluție gratuită și ușoară pentru a proteja specia de plante: o aplicație pentru proprietarii de bărci. Hărțile Posidonia îi alertează dacă iarba marină se află sub vasele lor, astfel încât să nu ancoreze în acel loc și să distrugă iarba de dedesubt.
San Felix intenționează să mai lanseze vara asta o hartă pentru a avertiza zonele unde este iarba, în toate insulele Baleare, iar mai târziu, una care să cuprindă toată Marea Mediterană.
Prin eforturile sale, San Felix speră că oamenii vor deveni conștienți de importanța Posidoniei.
„Vreau ca oamenii să fie conștienți de cantitatea de Posidonie care a fost distrusă și de modul ușor în care putem opri asta. Această iarbă de mare este vitală pentru mediul marin”, spune el.