Iniţial, se ţinea la poalele Penteleului
Târgul Drăgaica sau Sânziana, cum se numea la începuturi, a fost atestat documentar în secolele XIV-XV, când se organiza la poalele Penteleului. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost mutat la marginea Buzăului, pe un domeniul al Episcopiei, loc unde încă se mai ţine şi astăzi. Ediţia 2015 începe chiar în acest weekend şi ţine până pe 24 iunie, de Sânziene. Potrivit istoricilor, acest târg avea şi un caracter cultural, pentru că aici se efectuau schimburi de tradiţii şi obiceiuri între locuitorii din mai multe regiuni.
“Veneau tot felul de negustori la întretăierea drumurilor comerciale care legau Dobrogea cu Braşovul şi Transilvania. Iniţial, locuitorii din Muntenia şi Ardeal făceau schimburi de grâne şi animale, iar sărbătoarea avea şi o conotaţie mistică, legată de începutul recoltării, care era marcată de tot felul de ritualuri şi ceremonii. Târgul a apărut pe aşa-numitul drum al transhumanţei, în-tr- un loc de intersecţie a regiunilor istorice”, ne-a declarat publicistul şi istoricul Viorel Frâncu, autorul unei lucrării dedicate acestui târg.
Încă de la primele întâlniri din târgul Drăgăicii, oamenii au învăţat să se răsfeţe cu turtă dulce, cârnaţi de Pleşcoi, Tămâioasă de Pietroasele şi nelipsiţii mici, udaţi din belşug cu bere. Deşi spiritul tradiţional al târgului şi dansurile în costume populare nu mai sunt incluse în program de ani buni, numărul celor ce participă anual la acest eveniment este în continuare ridicat.
«Nu mai are farmecul de altădată»
altădată» “În perioada de după război, sărbătoarea a căpătat şi o altă coloratură, au venit trupe de circ pentru a atrage publicul. Aspectul de deconectare a existat dintotdeauna, pentru că lumea se ducea acolo să se distreze. Din păcate, în timp, această sărbătoare şi-a pierdut din originalitate şi a devenit un kitsch”, ne-a declarat conf. universitar Stancu I. Constantin (foto), istoric la Universitatea Dunărea de Jos. Bătrânii încă îşi mai amintesc vremurile în care, copii fiind, mergeau împreună cu toată familia în Drăgaica, pentru a se da în tiribombe (căluşei – n.r.) şi pentru a mânca mici sau gogoşi.
“Erau ansambluri folclorice, trupe de circ şi tiribombe. Micii şi berea încă mai sunt, ce-i drept, dar degeaba, că târgul nu mai are farmecul de altădată, acum se vând acolo papuci de plastic…”, ne-a povestit, dezamăgit, Şerbănescu Sterian (foto), un bătrân de 81 de ani. Pentru ediţia care începe weekendul acesta, autorităţile promit că vor fi suficiente standuri cu mâncare, dar şi tarabe cu chilipiruri, unde se pot găsi de la haine şi încălţăminte până la obiecte de artizanat, mai ales că la fiecare ediţie se adună în jur de 100.000 de vizitatori.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!