“Am folosit 300 kg de carne, 100 kg de orez, 130 kg ceapă, 50 kg de morcovi şi câţiva saci plini cu varză”, a spus Livia Rusu, directoarea cantinei de ajutor social. Multe dintre ieşencele care învârt anul acesta la sarmalele fac mâncare pentru pelerini de ani buni. Cea mai longevivă este Georgeta Nucă. Are 51 de ani şi de 8 ani tot face sarmale în perioada Sărbătorilor Iaşiului. “Am făcut până acum zeci de mii de sarmale. Şi acasă le gătesc frecvent aşa ceva”, ne-a spus Georgeta. Mâinile i se mişcă repede, aproape că nici nu se uită la ce face, iar sărmăluţele ies ca pe bandă rulantă. “Ziua trece repede, până seara deja umplem câteva oale bune cu sarmale. În fiecare an eu fac cam 4.000 de sarmale pentru pelerini”, ne-a mai declarat femeia.
În acest timp, Iaşiul a devenit neîncăpător pentru oamenii veniţi să sărute moaştele Sfintei Parascheva, coada pelerinilor întinzându- se pe mai mulţi kilometri. Din cauza epuizării, mai mulţi oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ba mai grav, un bărbat care se afla ieri în curtea Mitropoliei, unde sunt moaştele, a leşinat şi a intrat în comă, fiind transportat de urgenţă la spital.
↑ Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost pusă pe un piedestal din curtea Catedralei
↑ Oamenii au venit cu miile ca să se închine la rămăşiţele Cuvioasei Parascheva
↑ Câţiva credincioşi s-au odihnit în curtea bisericii, după ce au stat ore în şir la coadă
Urmărește-ne pe Google News