Ori de cate ori vremea o ia razna, fie ca ploua fara incetare, temperaturile coboara mult sub zero grade sau, dimpotriva, se apropie periculos de pragul caniculei, cel mai solicitat numar din Romania este cel al meteorologului de serviciu de la Centrul National de Prognoza Meteo din Bucuresti. De la oamenii obisnuiti, afectati de capriciile vremii, pana la autoritatile locale, responsabile in situatiile de urgenta, toti vor sa afle “cum va evolua vremea”. Sperantele lor se indreapta catre meteorologii previzionisti din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, singurii in masura sa “citeasca” intentiile vremii si sa le traduca in prognoze si avertizari meteo.
“Maine, vremea va fi frumoasa”. O propozitie banala, pentru cei mai multi dintre noi, rezultatul a cel putin trei ore de munca pentru meteorologii care lucreaza la Centrul National de Prognoza Meteo din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. Prin mintea unui meteorolog previzionist trec zilnic zeci de mii de date, pe care acesta trebuie sa le interpreteze, sa le coreleze si mai apoi sa le traduca in cateva cuvinte care descriu caracteristicile vremii pentru “intervalul urmator” si care sunt transmise publicului larg. “Noi traim in viitor”, ne intampina zambind meteorologul Ortansa Jude. Are o experienta de peste 25 de ani intr-unul din putinele domenii de activitate in care “omul nu atinge obiectul de munca”. De aceea, poate, principala calitate a unui previzionist bun este sa “simta” atmosfera, indiferent daca pregatirea profesionala a acestuia il recomanda drept un bun fizician, un bun matematician sau un bun geograf.
In sala de prognoza, intesata de calculatoare pe care “curg” imagini din satelit, imagini transmise de cele 8 radare de tip Doppler care supravegheaza intreg teritoriul Romaniei, grafice si harti cu valorile inregistrate de la cele 6 centre regionale de prognoza, “specialistii de vreme” lucreaza la o avertizare “de sezon”: avertizarea de canicula pentru aceasta saptamana. “Pentru noi, avertizarea este tot o prognoza. Este vorba despre o prognoza pentru maximum unul sau doua fenomene care devin periculoase si care este amendata in fiecare zi. Titlul de avertizare este menit sa atraga atentia oamenilor asupra unor fenomene severe, care le pot pune in pericol viata sau le pot provoca pagube materiale importante. Nu lucram mai mult in aceste perioade. Analizam aceeasi cantitate de informatii, folosim aceleasi modele dinamice, numai ca presiunea este mai mare, pentru ca toti asteapta vesti de la noi, in cel mai scurt timp”.
Anul trecut s-au dat 40 de mesaje de avertizare
Anul trecut, unul dificil pentru Romania din punctul de vedere al inundatiilor, au plecat de la ANM 40 de mesaje de avertizare, iar precizia medie a acestora a fost putin peste 90%. Impresionant, daca e sa luam in calcul relieful “dificil” al tarii noastre din punctul de vedere al prognozelor meteo. “La unguri, de exemplu, un front atmosferic produce la iesirea din tara aceleasi efecte pe care le-a produs si la intrarea in spatiul respectiv. La noi, e dificil de prevazut cu exactitate evolutia unui asemenea front in toate colturile tarii, din pricina reliefului foarte complex”.
Asadar, singura certitudine pentru un previzionist este ca “atmosfera se schimba incontinuu”. De aceea, dupa ce ies din tura dimineata, fiecare dintre colegii Ortansei Jude asteapta cu nerabdare stirile de la ora 13. Acesta este momentul in care afla daca au dat o prognoza buna sau nu. Si inca ceva: nu-si programeaza niciodata concediile in functie de vreme. “Este adevarat ca plec la drum cu o prognoza, dar nu-mi programez concediul in functie de previziunile meteo”, intareste Ortansa Jude. Stie ca natura are cursul ei, pe care, oricat de mult s-au perfectionat metodele de analiza, nu-l poti prognoza in cele mai mici amanunte.
Exista patru tipuri de prognoze
Prognozele care pleaca de la Centrul National de Prognoza Meteo sunt de patru tipuri, cu grade diferite de confirmare: prognoza de foarte scurta durata – pana la 6 ore, bazata pe exploatarea la maximum a radarelor meteorologice, cu sanse de aproape 100% de a se adeveri, prognoza pe scurta durata – intre 12 si 72 de ore, cu o medie de precizie de 85-90%, prognoza pe durata medie – pana la 10 zile, a carei precizie scade la circa 75% si prognoza pe durata lunga – bazata numai pe metode statistice, pentru o luna sau un sezon, cu o medie de precizie de circa 65%.