Exploziile s-au produs deasupra acestei pete solare (medalion) care are dimensiunea Terrei şi au provocat un tsunami de radiaţii ce se îndreaptă spre Pământ (foto: astronomical.co.za)

← Mihai Dascălu, referent al Observatorului Amiral Vasile Urseanu, ne-a arătat un aparat cu care se pot vedea exploziile solare

“Un tsunami solar” rezultat în urma a două explozii a creat, în ultimele zile, vâlvă în rândul astronomilor, care se întrec în a face scenarii mai optimiste sau mai pesimiste despre ce ar putea să se întâmple, în următoarea perioadă, cu Pământul.

Cele două explozii solare ce au avut loc săptămâna trecută au aruncat spre planeta noastră radiaţii masive.

Primul val care s-a ciocnit de atmosfera Terrei a fost identificat marţi, generând imediat o furtună geomagnetică (o dereglare magnetică a Pământului cauzată de vânturile solare). “Poţi să stai şi în buncăr, că tot nu scapi de o furtună geomagnetică mare”, ne-a declarat Cristina Dumitrache, şeful Secţiei de Astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române.

Sistemele electrice «se prăjesc»

Cele mai vulnerabile în faţa furtunilor geomagnetice sunt sistemele electrice şi de telecomunicaţii. Din cauza supraîncărcării conductorilor, transformatoarele electrice efectiv “se prăjesc”. Astfel, mai multe regiuni ale Pământului ar putea să rămână în beznă. Primul val de radiaţii nu a avut efecte devastatoare asupra Pământului. “Pe o scară de la 0 la 10, această explozie se situează undeva la 4. Valul de protoni care au lovit Pământul a fost deviat de scutul magnetic în proporţie de 95%. Doar 5% au reuşit să se strecoare în atmosfera noastră pe la polii magnetici (n.r.-Polul Nord şi Sud)”, susţine Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală. În următoarele zile, astronomii aşteaptă ca alte emisii să afecteze Terra, unele dintre ele mult mai puternice decât cea de marţi.

Iată ce se întâmplă în cazul exploziilor solare


foto: graphicnews

Exploziile provoacă emisii de masă solară. Acestea formează un nor de plasmă care se poate îndrepta spre Pământ. Norul, care conţine tot felul de particule încărcate electric, se loveşte de câmpul magnetic ce protejează Pământul. Dacă nu reuşeşte să treacă de el, nu se întâmplă nimic periculos, dacă însă îl pătrunde sau îl deformează, se pot produce aşa-numitele furtuni solare sau geomagnetice, cu efecte multiple.

Au mai apărut două puncte

Ieri dimineaţă, paginile de internet specializate în observarea coroanei solare anunţau că alte două pete, care ar fi corespuns unor noi explozii solare, au devenit vizibile. Cele două modificări ale suprafeţei astrului au apărut pe partea estică a sa. Specialiştii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte direcţia unor noi emisii magnetice.

Aurora, vizibilă în SUA

Recentele explozii solare au făcut ca aurora boreală să fie vizibilă ieri şi alaltăieri de locuitorii Statelor Unite ale Americii. Fenomenul se formează atunci când, particulele solare se ciocnesc cu câmpul magnetic al Terrei.


Radiaţiile, periculoase pentru creierul uman?

Reprezentanţii Observatorului Astronomic al Academiei Române (OAAR) au recunoscut ieri că “tsunamiul solar” care a lovit Pământul are efecte şi asupra organismului uman, în special asupra creierului.

“S-a constatat că furtunile mici şi medii sunt stimulative pentru creierul uman. Studii recente arată că furtunile acţionează asupra hipotalamusului şi că modifică proporţia elementelor componente din sânge”, a declarat pentru Agerpres Cristiana Dumitrache, şefa Secţiei de Astrofizică de la OAAR.

Undele magnetice pot cauza migrene

Medicii sunt însă în alertă. “Pe termen scurt, radiaţiile pot da dureri de cap şi stări de oboseală. Deşi până acum nu ne-am confruntat cu aşa un pericol, ca medic înclin să cred că aceste unde pot grăbi evoluţia unor afecţiuni ale sistemului nervos”, ne-a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.

Specialistul care a efectuat peste 20.000 de operaţii pe creier avertizează: “Hipotalamusul reprezintă cel mai important centru coordonator al funcţiilor organelor interne şi orice dereglare a acestuia poate favoriza apariţia unor afecţiuni localizate pe tubul digestiv sau la inimă”.

Oana Timar


Ploi în aproape toată ţara

După ce, ieri, căldura ne-a dat iar bătăi de cap, astăzi plouă în vestul, sud-vestul, centrul şi în nordul ţării, precum şi la munte. Aici, vremea se răcoreşte cu câteva grade Celsius, spre deosebire de sud-estul ţării, unde şi azi va fi arşiţă şi maxime de 33-34°C. Mâine, vremea va redeveni caldă, fiind aşteptate 30°C în Transilvania şi 35°C în Muntenia. În weekend sunt posibile furtuni de vară în jumătatea de nord a ţării şi caniculă în partea sudică.

Citeşte şi Uite cum s-au ars românii!

 
 

Urmărește-ne pe Google News