Stabilit de 17 ani în România, irlandezul Peter Hurley a reuşit să îi surprindă până acum pe maramureşenii care “l-au adoptat”. Din 2010 organizează un festival inedit dedicat satului, “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, fiind încântat că Maramureşul este zona în care se păstrează cel mai bine tradiţiile.
Tocmai de aceea, a fost foarte supărat să descopere că în unele zone kitch-ul câştigă tot mai mult teren în faţa culturii.
Are de mers 600 de kilometri
“Într-o zi, am participat la un eveniment cultural care era aşa de dezamăgitor… Erau foarte multe lucruri care pot fi catalogate drept kitsch şi cred că în România este un foarte mare risc acum. Este o ţară care este în drum spre a face un fel de kitsch cultural”, ne-a explicat Peter Hurley. Chiar dacă şi mulţi alţi români gândesc la fel, irlandezul a fost cel care a şi făcut ceva în acest sens. În semn de protest, omul a plecat de acasă, de la Săpânţa, pe jos şi vrea să străbată distanţa de peste 600 de kilometri pentru a ajunge la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.
Merge cam 30 de kilometri în fiecare zi, se cazează la meşteri populari de pe traseu, iar până acum a reuşit să parcurgă aproape 200 km, ajungând la Bistriţa. “Vreau să intru în Bucureşti înainte de Crăciun. Am mers, în general, cât mai departe de drum, pe cărări şi poteci”, a mai spus Peter Hurley.