Salariatii trebuie sa-si controleze vocabularul, sa se abtina de la obscenitati, de la afisarea pozelor cu nuduri in birou, chiar de la bucuria istorisirii bancurilor cu blonde. Propunerile indecente trebuie facute cat mai elegant pentru ca persoana in cauza sa nu se simta hartuita, sefii isi vor stapani dorinta de a se da la subalterne. Totul va putea fi interpretat, caci de azi intra in vigoare legea privind egalitatea sanselor dintre femei si barbati, care prevede amenzi de pana la 15 milioane pentru comportament „discriminatoriu”. Patronii sunt obligati sa puna in locuri vizibile afise cu masuri pentru prevenirea oricarui act de hartuire sexuala si sa elaboreze chiar regulamente de ordine interioara in care sa specifice sanctiuni disciplinare pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor colegi. Daca vreun salariat se simte discriminat din cauza etniei sau hartuit in urma avansurilor vreunui coleg mai nepotolit, daca vreo femeie nu a fost promovata din cauza ca e gravida sau i s-a cerut un test de graviditate la angajare, toti pot da fuga la instanta judecatoreasca pentru a fi despagubiti, ajutati fiind de organizatiile nonguvernamentale care urmaresc respectarea drepturilor omului. Pentru ca drumul spre dreptate sa fie cat mai usor, reclamantii vor fi scutiti de plata taxei de timbru. Inspectorii muncii pot aplica sanctiuni de pana la 15 milioane lei „hartuitorilor”, celor care conditioneaza angajarea sau promovarea intr-un post de obtinerea unor favoruri intime sau sefilor care nu au luat masuri pentru preintampinarea cazurilor de hartuire. Daniela Semenescu, director in MMSS, unul din autorii acestei legi, spera ca femeile sa aiba curajul sa-si caute dreptatea atunci cand au fost lezate. „Un articol din ziar, un afis, un spot publicitar cu bancuri despre blonde sau supraponderale, toate pot sa lezeze demnitatea unei persoane”, ne-a spus Daniela Semenescu.
Ministerul Educatiei si Cercetarii nu va autoriza acele manuale care cuprind texte de discriminare intre sexe. Asociatiile feministe acuza de ani intregi acei autori care fabrica povesti pentru clasa intai care arata femeia numai in ipostaze casnice, in timp ce barbatul este cel activ, care aduce banii, inoculand ideea neputintei sexului slab de a-si asigura independenta financiara. Si anunturile publicitare care defavorizeaza imaginea femeii in raport cu barbatul sunt interzise.
Daniela Semenescu, director in MMSS, ne-a spus ca „legea respecta directivele europene din domeniu si a fost dezbatuta cu organizatiile sindicale si neguvernamentale. „Liderii sindicali trebuie sa se implice in solutionarea cazurilor de discriminare sexuala semnalate in interiorul unitatii. Sindicatele pot reprezenta in justitie persoana discriminata in mod gratuit, daca aceasta nu dispune de mijloacele materiale necesare. Sper ca avand multe judecatoare tinere vor putea aplica strict litera legii, fara sa fie influentate de mentalitati invechite”.