Cuprins:
Certificatele digitale UE conțin date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului – un cod QR. Vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită.
Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice.
Care sunt pașii necesari
Site-ul de pe care vor fi generate certificatele digitale COVID este certificat-covid.gov.ro. STS a informat că timpul de generare a documentului poate dura „de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări”.
Potrivit STS, „interfața aplicației este intuitivă”, iar cei 8 pași necesari sunt:
1. Autentificarea – se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează:
– pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost făcut vaccinul și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
– pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost depistată pozitiv.
– pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Precizări STS
- Certificatul este gratuit.
- În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
- Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
- În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
- La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
- Pentru obținerea altor informații, se poate suna în Call Center, la numărul de telefon 021.414.44.25.
Când se depun solicitările
Pentru certificatele de vaccinare și vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de solicitant cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului.
Pentru certificatele de testare, solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.
Cei care vor să obțină certificatul doar în format letric (pe hârtie) trebuie să se adreseze primăriei în raza căreia își au domiciliul, direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent teritorial.
Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.
Recomandări de completare
Foarte important: în momentul în care completați datele în platformă, scrieți-vă numele cu diacritice, dacă numele dv. conține diacritice. În caz contrar, pot apărea erori.
„Poate să apară o eroare care nu ține de funcționarea sistemului. Spre exemplu, avem un nume care are în componență diacritice, iar dacă noi nu scriem cu diacritice, atunci sistemul o să recunoască o diferență între CNP-ul care se va potrivi cu baza de date și nume”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, la Digi24, miercuri seară.
Care sunt soluțiile pentru persoanele fără acces la internet
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că și persoanele care nu au acces la internet vor primi acest certificat, cu ajutorul medicului de familie sau cu ajutorul DSP-ului din județul respectiv.
Mai pot merge la primăria de care aparțin, unde pot solicita obținerea documentului printat. Ei „vor primi codul QR imprimat pe hârtie”, spune Baciu.
Cum obțin certificatul cei care au făcut prima doză de vaccin în altă țară
Andrei Baciu a explicat miercuri seară ce pot face pentru a obține pașaportul COVID românii care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID în altă țară, iar rapelul l-au primit aici.
„Avem o diasporă foarte mare. O parte s-au vaccinat în străinătate cu schema completă, însă o parte au făcut o doză în străinătate și alta în România. Ei vor solicita în România certificatul de vaccinare, dar sistemul îi va percepe ca și cum au făcut o singură doză. Noi am solicitat deja modele de certificate de vaccinare din statele membre UE”, a spus secretarul de stat.
Aceste persoane vor suna la Call Center, vor primi îndrumare, ne vor trimite documentele, iar echipa tehnică le va compara, pentru a avea o minimă de verificare.
Andrei Baciu:
Cum funcționează certificatul digital UE
Certificatul permite „să călătoriți mai ușor și în siguranță prin UE, demonstrând că ați fost vaccinat, aveți un test cu rezultat negativ sau v-ați vindecat de COVID-19 în ultimele șase luni”, a informat Parlamentul European.
Concret, informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic, pe smartphone sau tabletă sau poate fi imprimat.
Certificatul e gratuit și disponibil de la 1 iulie, iar acest sistem va funcționa timp de 12 luni.
Ce valabilitate are certificatul
Cele trei tipuri de certificate au termene de valabilitate diferite, după cum urmează:
- Certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
- Certificatele de testare: 24 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
- Certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.
Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători. În lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecărei țări. „Însă posesia certificatului vă va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină”, a informat Parlamentul European.
Totuși, dacă într-unul din statele UE intervin situații excepționale, „cum ar fi apariția subită și propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restricții”.
6 săptămâni de grație pentru obținerea certificatului
Andrei Baciu a precizat că va exista o perioadă de grație de 6 săptămâni, timp în care se va merge în paralel pe ambele proceduri.
„Pentru că este practic imposibil ca într-o zi să-și descarce toată lumea certificatul european, cei care vor dori să călătorească vor putea prezenta, ca și până acum, adeverința de vaccinare, un test PCR negativ ori un act care să certifice că a trecut prin boală”, a spus demnitarul.